Dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD, a fost invitat la "Academia de Sănătate", o nouă emisiune marca DC News, moderată de jurnalistul Val Vâlcu. Secretarul de stat a vorbit despre măsurile și echipamentele moderne utilizate în intervențiile de salvare în caz de cutremur. Raed Arafat a explicat, pentru DC News, că echipele de salvare folosesc echipamente specializate, iar pompierii sunt pregătiți să acceseze zonele afectate și să efectueze căutări și salvări urbane. De asemenea, el a subliniat progresele în formarea și suplimentarea echipelor de salvare din diverse zone ale țării, precum și consolidarea și reabilitarea clădirilor pentru personalul de intervenție.
Raed Arafat a explicat că, pentru intervențiile în caz de cutremur, echipele de salvare folosesc echipamente specializate diferite de cele clasice de descarcerare. Pompierii sunt pregătiți să acceseze zonele afectate și să efectueze căutări și salvări urbane, având echipamente care nu necesită neapărat vehicule.
"Pentru cutremur, cel puțin pentru intervenție, pentru căutare și pentru salvare, noi avem alte dotări decât echipamentele clasice de descarcerare (acelea pe care le știți).
Acesta este un aspect care este valabil oriunde se întâmplă un cutremur, însă depinde cât e de grav, cât de mare este impactul lui. Au fost colegii, și-au făcut acces în zonele în care trebuie să salveze.
[N.r., Procedura este astfel:] iau mașinile, îndepărtează molozul ca să poată să ajungă unde sunt clădirile în care trebuie să intervină ca să salveze oamenii de sub dărâmături, verifică dacă sunt oameni vii sau dacă se bănuiește că sunt oameni vii. Există multe echipamente ale noastre care nu necesită neapărat mașină, iar pompierii pot ajunge cu o parte din echipamente pe care le poartă", a precizat Raed Arafat.
Acesta a mai explicat că s-au făcut progrese în formarea și suplimentarea echipelor de salvare, inclusiv la Ciolpani, în București și în alte zone din țară. Ministerul Dezvoltării a realizat consolidarea clădirilor private și reabilitarea clădirilor pentru personalul de intervenție.
"S-au schimbat lucrurile. Acum avem pompieri pregătiți să intre sub clădiri și să efectueze căutare și salvare urbană, care diferă total de partea de minerit și de căutare subterană. Deci, la acest moment, echipa noastră de căutare și salvare urbană este pregătită în acest sens - a fost deja în Turcia, a fost în Albania și continuăm să creăm echipe noi.
Se lucrează și în sensul de suplimentare a echipelor de căutare și salvare, în primul rând pentru creșterea nivelului echipei de la Ciolpani (de la echipă de nivel mediu la echipă de nivel greu, heavy). Echipa se află în subordinea IGSU. Am început deja demersurile pentru acest lucru.
Lucrăm la autorizarea celei de-a doua echipe la București (cea pe care am trimis-o și în Turcia, chiar dacă e sub instruire), vrem să devină o echipă medie. Se mai dorește crearea a încă trei echipe medii în diferite zone din țară - Iași, Timișoara, Craiova -, care să poată să acționeze în zonele lor sau să devină comasate, să acționeze într-o zonă cu impact major de cutremur. Se lucrează și pe dotare.
[N.r., În cazul eventualelor avarii ale blocurilor,] aici, Ministerul Dezvoltării a făcut în ultimii doi ani a făcut niște progrese foarte serioase. Unul dintre ele este că se pot consolida clădirile private.
Au fost proiecte pentru care au fost acordate fonduri de sute de milioane de euro. Iar acum, totul depinde de implementarea proiectelor. Deci sunt proiecte, sunt clădiri care au intrat în reabilitare, iar un proiect foarte important, pe care o să-l subliniez, al Ministerului Afacerilor Interne, este un proiect care prevede reabilitarea clădirilor unde stă personalul de intervenție", a precizat Raed Arafat.
Secretarul de stat mai precizează că la IGSU sunt în curs de reabilitare 36 de clădiri, planul extinzându-se inclusiv la inaugurarea unor sedii reabilitate pentru unitățile de pompieri. Stația de pompieri de la Obor, închisă în 2017 din cauza riscului, este acum finalizată.
"La IGSU avem vreo 36 de clădiri în curs de reabilitare. Chiar vineri inaugurăm cea de-a treia clădire deja finalizată, reconstruită, la Carei, în Satul Mare.
S-au deschis sedii de unități de pompieri care riscau să cadă pe pompieri înainte să iasă pe ușă. Și pe astea deja le reabilităm, avem fondurile, ni s-au alocat. O să vă invităm să veniți la inaugurarea secției de la Obor, care e deja pe terminate.
Dacă vă duceți aminte, în 2017 am decis închiderea secției de la Obor pentru că era riscul foarte mare pentru pompieri. Acum stația de pompieri de la Obor e finalizată", a conchis Raed Arafat.
***
Reguli de comportare şi măsuri de protecţie în caz de cutremur
a) Pentru protecţia înainte de cutremur este necesar să se realizeze măsuri de protecţie a locuinţei şi în afara acesteia.
În măsurile de protecţie a locuinţei este necesar:
În măsurile de protecţie în afara locuinţei este necesar:
b) Pentru protecţia în timpul producerii unui cutremur puternic se iau următoarele măsuri:
c) După producerea unui cutremur puternic este necesar să luăm următoarele măsuri:
ATENŢIE!
Nu mişcaţi răniţii grav (dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze), până la acordarea unui ajutor sanitar – medical calificat. Ajutaţi-i pe loc. Curăţaţi traseele de circulaţie de cioburi sau substanţe toxice, chimicale vărsate, alimente etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu