Un comitet al conferinţei Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie (CITES) a aprobat propunerile formulate de Panama, şi susţinute de aproximativ 15 state membre şi de Uniunea Europeană, de a proteja două specii de rechini a căror existenţă este ameninţată de pescuitul excesiv pentru prelevarea înotătoarelor lor.
Supa de aripioare de rechin, pe care chinezii o adoră, se află în atenţia conferinţei COP-19 privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie, care a aprobat joi, în Panama, o rezoluţie preliminară pentru a consolida protecţia rechinilor Requiem şi a rechinilor-ciocan, informează Agerpres. În timpul dezbaterii de aproape trei ore privind soarta rechinilor Requiem (Carcharhinidae), Japonia şi Peru au propus excluderea anumitor specii de la măsurile de protecţie, ceea ce a fost respins în cadrul unui vot secret, cu 88 de voturi pentru protejarea acestor rechini, 29 împotrivă şi 17 abţineri.
Mai mulţi delegaţi au aplaudat decizia, ceea ce a determinat un apel la ordine din partea preşedintelui comisiei, britanicul Vincent Fleming, în timp ce delegaţii din Uniunea Europeană şi Statele Unite au regretat recursul la un vot secret pentru protecţia rechinului Requiem. „Transparenţa este fundamentală”, a subliniat delegatul UE. Pe de altă parte, dezbaterea privind rezoluţia de consolidare a protecţiei rechinilor-ciocan (Sphynidae) a durat doar câteva minute înainte de a fi aprobată prin consens. Ambele propuneri de rezoluţie au drept scop reducerea comerţului profitabil cu aripioare de rechin, a cărui valoare este estimată la aproximativ jumătate de miliard de dolari pe an.
Preţul aripioarelor de rechin poate ajunge la 1.000 de dolari pe kilogram pe pieţe, în special la Hong Kong, iar rechinii-ciocan şi rechinii Requiem asigură jumătate din vânzări. „Decizia de astăzi este poate cea mai importantă luată vreodată pentru protecţia rechinilor”, a declarat Luke Warwick, director pentru protecţia rechinilor la ONG-ul Wildlife Conservation Society Dacă rezoluţiile vor fi aprobate în plen de către conferinţa care se va încheia la 25 noiembrie, „comerţul (cu înotătoarele acestor două specii de rechini) va fi posibil doar dacă acesta este sustenabil”, a explicat acesta pentru presă. Prin urmare, guvernele ar trebui „să pună în aplicare şi să respecte măsuri eficiente în toate zonele de pescuit, menite să oprească pescuitul excesiv şi să restabilească populaţiile supraexploatate”, se arată într-o scrisoare deschisă la care au subscris ONG-uri precum MarViva, Shark Project, Shark Defenders şi SOA Peru.
Anumite specii de rechini ar putea dispărea definitiv din mări și oceane după ce populația lor s-au redus drastic în ultimii 50 de ani din cauza pescuitului excesiv, informează CNN. Un studiu publicat în jurnalul Nature arată că populația de rechini a scăzut cu 71,1% din 1970 în 2018. Dintre cele 31 de specii existente de rechini, 24 sunt acum amenințate cu dispariția, iar câteva dintre acestea au ajuns la un nivel critic. "Știind că cifrele sunt la nivel global, concluziile sunt cu atât mai grave", a declarat Nick Dulvy, biolog la Universitatea Simon Fraser și co-autor al studiului. "Dacă nu acționăm, va fi prea târziu. Situația este mai gravă decât în cazul oricăror alte animale pe care le-am cercetat". "Este o rată incredibilă a declinului, mai abruptă decât în cazul elefanților sau rinocerilor, iar acele specii sunt simbolice în susținerea eforturilor de conservare pe pământ", a spus Dulvy.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci