Pentru creștinii ortodocși urmează cinci zile de dezlegare la pește. Iată o rețetă de supă de pește, potrivită pentru masa de Sf. Nicolae.
De joi, 5 decembrie, urmează cinci zile la rând de dezlegare la pește, cea mai importantă dintre acestea fiind în 6 decembrie, când este Sf. Ierarh Nicolae, un motiv de sărbătoare în familie.
Iată o rețetă de supă de pește grecească, ușor de pregătit, numai bună de pus pe masa familiei sau musafirilor.
600 grame pește
2 morcovi mari
3 cartofi
o jumătate ardei gras
1 ceapă
2 căței de usturoi
frunze de țelină
frunze de pătrunjel
5 linguri ulei de măsline
3 litri apă
zeamă de lămâie
sare și piper proaspăt măcinat, după gust
Peștele pe care îl folosiți se clătește bine sub jet de apă călduță și se freacă cu suc de lămâie.
Într-o oală mare, se încălzesc 2 linguri de ulei la foc mediu. Se adaugă ceapa și usturoiul tocate și se sotează până se înmoaie și devin fragede, apoi adăugați pătrunjelul tocat.
Se adaugă bastonașele de țelină și morcovii tăiați cubulețe și se sotează încă 5 minute, până se înmoaie ușor. Se condimentează cu sare și piper.
Se presară cu zeamă de lămâie. În cele din urmă, adăugați cartofii. Se toarnă suficientă apă pentru a acoperi legumele, aproximativ 6-8 căni de apă, se acoperă și se aduce la fierbere, apoi reduceți focul și fierbeți pentru 15 minute.
Într-un castron mic, amestecați uleiul de măsline cu sucul de lămâie până se combină bine și turnați dressingul peste bucățile de pește. Condimentați-le cu sare și piper. Se rumenește peștele scurt pe ambele părți în ulei de măsline și se taie în bucăți mai mici.
După ce ați rumenit bucățile de pește, adăugați-le în oala cu supă, asigurându-vă că sunt acoperite de supa.
Lăsați supa să fiarbă timp de 5-10-15 minute, până când peștele este fiert bine și se desface ușor cu o furculiță.Timpul de fierbere poate varia în funcție de tipul de pește, de la 5-10 minute pentru fileurile de dorada, la 10-15 minute pentru bucățile mari de șalău.
Peștele și legumele din supă se scot din oală și e pun în farfurie pentru a fi servite. Supa rămasă se îngroașă cu pasând cartofii și câteva bucăți de morcov.
Într-un bol separat bateți un ou cu sucul de lămâie și o lingură de lămâie, care apoi se amestecă cu un polonic de supă subțire, bătând continuu pentru a preveni coagularea oului.Amestecul se toarnă treptat în apoi în oala cu supă, amestecând ușor pentru a se încorpora.
Supa finală se toarnă peste legumele și peștele puse deja pe farfurie.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci