Superluna albastră, un eveniment astral extrem de rar care are loc o dată la 10-20 de ani. Când poate fi văzută

Super luna albastră, un eveniment astral extrem de rar care are loc o dată la 10-20 de ani. Când poate fi văzută / Foto: Pixabay
Super luna albastră, un eveniment astral extrem de rar care are loc o dată la 10-20 de ani. Când poate fi văzută / Foto: Pixabay

Află în articol când poate fi văzută superluna albastră.

Un eveniment extrem de rar, care are loc o dată la 10-20 va avea loc în noapte de miercuri spre joi. Este vorba despre "Luna albastră", care va putea fi văzută în noaptea de 30 spre 31 august, scrie Realitatea.net.

Totodată, pe lângă fenomenul de "lună albastră", va avea loc o "superlună", adică o lună plină care ajunge la "perigeu": momentul în care se află cel mai aproape de Pământ.

Astfel, lva putea fi văzută mai mare şi mai strălucitoare decât de obicei. În timpul acestui fenomen, Luna se află în medie la doar 363.000 de kilometri de Pământ, faţă de o distanţă medie de 384.400 de kilometri. Doar 3% dintre aceste "super-luni" sunt "luni albastre", potrivit NASA.

Astfel, combinaţia acestor două fenomene este extrem de rară și poate fi văzută doar la fiecare 10 sau 20 de ani. Potrivit estimărilor NASA, următoarea "super lună albastră" va avea loc abia în ianuarie 2037.

Cum poate fi văzută "superluna albastră"

Pentru a observa cât mai bine acest fenomen este indicat să staţi departe de luminile oraşelor şi de poluare. Totuși, mare atenție, dacă vă imaginați că luna va fi de culoare albastră, să știți că nu e așa. Expresia "lună albastră" se referă la raritatea ei, fiind de fapt o traducere literală a expresiei englezeşti "once in a blue moo". Mai exact, este vorba de o lună plină "suplimentară", care apare atunci când un an are 13 luni pline, faţă de 12 într-un an normal. 

Un studiu din 2013, publicat în revista ştiinţifică americană Current Biology, a constatat că luna plină are un impact asupra somnului oamenilor, prin urmare și "super luna albastră" s-ar putea să-i afecteze pe unii.

"Am constatat că în jurul lunii pline [...] somnul profund a scăzut cu 30%. Timpul necesar pentru a adormi a crescut cu 5 minute, iar durata totală a somnului evaluat a fost redusă cu 20 de minute", au spus cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel