Nu toată lumea este egală atunci când vine vorba de transmiterea unor boli infecțioase.
Nu toată lumea este egală atunci când vine vorba de transmiterea unor boli infecțioase, conform The Guardian. De fapt, se cunoaște de cel puțin două decenii că există o anumită regulă numită „20/80" – adică un grup alcătuit din una din cinci persoane răspândește infecțiile mult mai mult decât majoritatea.
Există mai multe teorii, însă nu există răspunsuri clare. Unii speculează că sistemul imunitar al acestora este prea slab pentru a opri virusul sau este prea puternic încât nu simt simptome, așa că transmit mai departe boala, fără știrea lor. Cu toate acestea, un super răspânditor este produsul a mai mulți factori, incluzând infectarea cu o doză mai mare a virusului sau infectarea cu mai mult de un singur patogen. Un singur lucru este sigur: este imposibil să prezici cine devine super răspânditor și cine nu.
Răspunsul The Guardian este că da. Al treilea caz britanic a fost un bărbat de 50 de ani care a contactat infecția la o conferință din Singapore. Mai apoi, el a călătorit în Franța, unde a stat cu familia sa la o cabană de schi, în stațiunea Alpină Les Contamines-Montjoie. Cinci persoane care au mai stat în cabană, incluzând un băiețel de 9 ani, au fost testați pozitiv cu Covid-19, de când bărbatul s-a întors în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Brighton.
Printre delegații de la conferința din Singapore a fost un bărbat care a venit din Wuhan, China, care ar fi putut fi la rândul său un super răspânditor. Mai mulți alții care au fost la conferință și care s-au întors în altă țară, pe lângă britanicul din cabana din Alpi, au fost infectați.
Răspunsul este da. Super răspânditorii au fost înregistrați până la începutul secolului XX, când o femeie a infectat 51 de oameni cu tifoidă chiar dacă nu a avut niciun simptom. Mai recent, un licean din Finlanda a dat pojar altor 22 de persoane, chiar dacă 8 dintre infectați au fost vaccinați deja, în 1998.
Doi oameni ar fi infectat alți 50 cu Ebola, în Congo, în 1995. În epidemia de SARS din 2002-2003, cei mai mulți nu au fost chiar așa infecțioși, însă câțiva super răspânditori din Singapore par să fi transmis fiecare în parte virusul altor 10 persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci