Super taifunul Yagi lovește sudul Chinei: Vieți pierdute și distrugeri masive

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Vânturile puternice și ploile torențiale aduse de devastatorul Super Taifun Yagi au lovit sudul Chinei vineri, determinând închiderea școlilor pentru a doua zi consecutiv și anularea mai multor zboruri, pe măsură ce cea mai puternică furtună a Asiei din acest an se apropia de coasta provinciei Hainan, potrivit Reuters.

Cu rafale maxime de vânt de 245 km/h, Yagi se clasează drept al doilea cel mai puternic ciclon tropical din 2024, după uraganul de Categoria 5, Beryl, din Atlantic, și cel mai sever din bazinul Pacificului de anul acesta.

După ce și-a dublat intensitatea în ultimele zile și a ucis 16 persoane în nordul Filipinelor, Yagi a ajuns la circa 100 de kilometri de coasta Hainanului, vineri, fără a pierde din forță peste noapte. Se așteaptă ca taifunul să atingă uscatul între Wenchang, în Hainan, și Leizhou, în provincia Guangdong, în cursul după-amiezii, urmând să lovească Vietnamul și Laosul în weekend.

Zboruri anulate și pregătiri pentru dezastru

Autoritățile aviatice din Vietnam au anunțat închiderea a patru aeroporturi din nordul țării, inclusiv Aeroportul Internațional Noi Bai din Hanoi, sâmbătă, din cauza furtunii. Vânturile puternice și ploile torențiale au fost însoțite de tunete și fulgere în întreaga regiune de-a lungul nopții și în dimineața zilei de vineri.

"Îmi fac griji pentru acest taifun. Ar putea distruge munca de luni de zile", a declarat Qizhao, un cultivator de banane din satul Gaozhou, Guangdong, adăugând că sătenii întăreau copacii cu stâlpi pentru a-i proteja de vânt.

Legăturile de transport din sudul Chinei au fost în mare parte suspendate vineri, cu zboruri anulate în Hainan, Guangdong, Hong Kong și Macau. De asemenea, cel mai lung pod maritim din lume, care leagă Hong Kong de Macau și Zhuhai, a fost închis. Numeroase afaceri, inclusiv fabrici, au fost închise.

Impactul asupra Hong Kong-ului

În Hong Kong, important centru financiar, bursa a fost închisă vineri, iar școlile au rămas de asemenea închise. Orașul cu peste 7 milioane de locuitori a redus alerta de taifun după prânz, odată ce vânturile au început să slăbească, permițând reluarea treptată a activităților comerciale. Cu toate acestea, ploi torențiale asociate cu Yagi continuă să aducă averse intense și vijelii.

Yagi este considerat cel mai sever taifun care va lovi Hainanul din 2014, când Taifunul Rammasun, de Categoria 5, a devastat insula, provocând moartea a 88 de persoane în provinciile Hainan, Guangdong, Guangxi și Yunnan și pierderi economice de peste 44 miliarde de yuani (aproximativ 6,25 miliarde dolari).

Formarea lui Yagi a urmat un traseu similar cu cel al lui Rammasun, plecând din apele calde la est de Filipine. Așteptat să atingă coasta Chinei ca un taifun de Categoria 4, Yagi aduce vânturi capabile să răstoarne vehicule, să smulgă copaci și să provoace daune severe drumurilor, podurilor și clădirilor.

În capitala Hainanului, Haikou, străzile erau pustii vineri, pe măsură ce locuitorii se adăposteau în case. Imaginile postate pe rețelele de socializare reflectau orașul părăsit și măsurile de precauție luate de populație.

Un fenomen meteorologic tot mai puternic

Yagi reprezintă un eveniment rar în Hainan, unde majoritatea taifunurilor sunt de obicei mai slabe. Între 1949 și 2023, doar nouă dintre cele 106 taifunuri care au lovit insula au fost clasificate drept super taifunuri.

Oamenii de știință avertizează că, din cauza încălzirii oceanelor provocate de schimbările climatice, taifunurile devin din ce în ce mai puternice. Săptămâna trecută, Taifunul Shanshan a lovit Japonia de sud-vest, fiind considerat cea mai puternică furtună care a afectat țara în ultimele decenii.

Yagi, care s-a transformat într-un super taifun miercuri noaptea, își ia numele din limba japoneză, unde "Yagi" înseamnă "capră" și face referire la constelația Capricornus, o creatură mitică, jumătate capră, jumătate pește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel