Bogați în vitamine și minerale, dacă sunt consumați în mod regulat îndeplinesc funcții importante pentru a asigura sănătatea organismului (inclusiv a pielii).
Publicitate
Puțin cunoscuți cartofii dulci sunt unul dintre acele alimente care sunt ușor de ignorat până în momentul când îi veți găsi în farfurie. Numeroasele proprietăți ale cartofului dulce îl transformă într-un superaliment.
Cu un concentrat de vitamina A (familia retinoidelor și carotenoidelor), vitamina C (bogat în antioxidanți), fibre și minerale, acest aliment cu un conținut scăzut de calorii promovează în primul rând buna funcționare a sistemului intestinal, ajută la asigurarea sănătății vederii, poate stimula activitatea creierului, întărește sistemul imunitar și funcționează ca un important agent de prevenire a cancerului.
În același timp, prezența antioxidanților și a retinolului promovează o puternică acțiune anti-îmbătrânire asupra pielii, componentă întărită de prezența altor flavonoide și antociani. Potrivit Cosmopolitan, aceste ingrediente active lucrează împreună pentru a contracara apariția radicalilor liberi și oxidarea celulară, principalele cauze ale îmbătrânirii pielii.
Fără contraindicații, cartofii dulci sunt superalimentul de introdus în alimentația ta variată și echilibrată, pentru a fi combinați cu alte alimente considerate elixire de frumusețe precum rodia, avocado, anghinarea și multe altele.
Centrul American de Știință în Interesul Public (CSPI), într-un clasament al celor mai sănătoase legume, a pus cartofii dulci pe primul loc. Experții au evaluat concentrația mare de substanțe benefice nu numai în interior, ci și mai ales în coaja acestora.
În coaja lor există o substanță numită cajapo, care are efecte benefice asupra reducerii colesterolului și a zahărului din sânge.
Pe scurt, cartofii dulci sunt:
bogați în minerale și vitamine
bogați în fibre
antioxidanți
au un indice glicemic mai mic decât cartofii obișnuiți
coaja reduce colesterolul și trigliceridele
100 de grame de cartofi dulci fierți oferă organismului nostru aproximativ 80 de calorii. Aceștia sunt în special carbohidrați complecși, dar și o cantitate suficientă de proteine (aproximativ 5%) și un aport aproape nul de grăsimi.
Cartoful dulce este așadar un aliment pe care și cei care țin dietă îl pot consuma.
Deoarece nu face parte din tradiția noastră, poate părea dificil să folosiți cartofi dulci în bucătărie, în realitate este un ingredient care se pretează bine pentru a înlocui cartofii sau dovleacul mai des întâlniți în rețete. Savoarea și textura cartofului dulce se află de fapt la jumătatea distanței dintre aceste două alimente.
Așa că încercați să pregătiți cartofi dulci la cuptor sau tăiați-i fâșii și prăjiți-i ca chipsuri obișnuite (puteți face și chipsuri) sau fierbeți-i și condimentați-i cu ulei, sare și lămâie.
Totuși, este un lucru important de știut: spre deosebire de cartofii normali, cartofii dulci pot fi consumați și cruzi. De exemplu, puteți adăuga bucăți de cartofi cruzi într-o salată de crudități.
În ceea ce privește rețetele dulci, cartofii dulci se pretează bine pentru a face brioșe și prăjituri având în vedere gustul lor delicat și dulceag.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu