Superalimentul pe care trebuie să îl incluzi în alimentația ta. Poate îmbunătăți sănătatea inimii și a creierului dacă e consumat zilnic

Superalimentul pe care trebuie să îl incluzi în alimentația ta. Poate îmbunătăți sănătatea inimii și a creierului dacă e consumat zilnic / Foto: Pixabay
Superalimentul pe care trebuie să îl incluzi în alimentația ta. Poate îmbunătăți sănătatea inimii și a creierului dacă e consumat zilnic / Foto: Pixabay

Acest aliment poate îmbunătăți sănătatea inimii și a creierului.

În general, fructele de pădure sunt considerate un superaliment. Acest lucru se datorează faptului că toate fructele de pădure - inclusiv fructele de acai, afinele, murele și zmeura - oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile anterioare au descoperit că fructele de pădure poate ajuta la atenuarea inflamației și a stresului oxidativ, care pot declanșa multe boli. Alte studii au legat consumul de fructe de pădure de beneficiul și protejarea anumitor zone ale corpului, inclusiv microbiota intestinală, sistemul nervos, sistemul cardiovascular și sistemul imunitar.

Acum, o nouă cercetare de la Universitatea de Stat din San Diego spune că și consumul de căpșuni în fiecare zi poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea capacității antioxidante a unei persoane. Cercetarea a fost prezentată recent la NUTRITION 2023, reuniunea anuală a Societății Americane de Nutriție și a fost finanțată de California Strawberry Commission.

26 de grame sau 2 porții de căpșuni


Dr. Shirin Hooshmand, profesor la Școala de Științe ale Exercițiului și Nutriției de la Universitatea de Stat din San Diego și cercetător principal al studiului, a declarat pentru Medical News Today că ideea acestui studiu a venit din cercetări anterioare.

"Înainte de efectuarea studiului nostru clinic, unele dintre efectele similare au fost demonstrate în studiile pe animale și în unele studii pe oameni, dar în populații diferite și folosind modele de studiu diferite", a explicat ea.

Pentru acest studiu, dr. Hooshmand și echipa ei au efectuat un studiu pe 35 de bărbați și femei, cu toții sănătoși, cu vârste cuprinse între 66 și 78 de ani. Pe o perioadă de opt săptămâni, în fiecare zi, participanții la studiu au consumat fie 26 de grame de pudră de căpșuni liofilizată, echivalent cu două porții de căpșuni proaspete, fie o pudră de control.

Ce se întâmplă dacă mănânci căpșuni zilnic



La sfârșitul celor opt săptămâni, cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat căpșuni și-au crescut viteza de procesare cognitivă cu 5,2%, au scăzut tensiunea arterială sistolica cu 3,6% și și-au crescut capacitatea antioxidantă cu 10,2% în comparație cu cei care au luat pudra de control.

În ceea ce privește descoperirile lor, dr. Hooshmand a spus că se așteptau să vadă o îmbunătățire a capacității antioxidante, deoarece căpșunile sunt o sursă bună de vitamina C. De asemenea, se așteptau să vadă o oarecare îmbunătățire a vitezei de procesare cognitivă pe baza ipotezei lor.

"Cercetările publicate anterior au arătat deja unele dintre beneficiile pe termen lung ale căpșunilor asupra sănătății cardiovasculare în diferite populații, așa că acest lucru este grozav pentru a confirma unele dintre aceste constatări", a spus dr. Hooshmand când a fost întrebat despre rezultatele tensiunii arteriale.

"Acest studiu demonstrează că și consumul de căpșuni poate promova funcția cognitivă și poate reduce factorii de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială. Suntem încrezători că o simplă schimbare în dietă, cum ar fi adăugarea de căpșuni în dieta zilnică, poate îmbunătăți aceste rezultate la adulții în vârstă", a spus dr. Shirin Hooshmand.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel