Circa 140 de grupuri de suporteri din Europa au respins proiectul Superligii, o competiţie închisă şi foarte profitabilă pentru marile cluburi de fotbal, pe care îl consideră ''nepopular, ilegal şi periculos'', se arată într-un comunicat.
Va distruge modelul european al sportului, care se bazează pe principii acceptate în mod comun, cum ar fi meritul sportiv, promovarea, retrogradarea, calificarea în competiţiile europene graţie succesului pe plan naţional şi al solidarităţii financiare. Acest proiect ar submina fundamentele economice ale fotbalului european, concentrând şi mai multă bogăţie în mâinile a 12 cluburi de elită şi creând un mediu mai inegal, mai puţin competitiv şi în cele din urmă mai puţin durabil, se arată în comunicatul comun al celor 139 de grupuri ale suporterilor de club sau ale federaţiilor naţionale din 16 ţări europene.
Suporterii europeni doresc mai degrabă să se restabilească echilibrul concurenţial în competiţiile europene, protejarea ligilor naţionale şi al cupelor prin repartizarea veniturilor într-un mod cât mai echitabil. Principiul unei ligi închise suprimă magia cupei, spulberă visul de a juca într-o zi cu clubul tău în Europa şi este împotriva spiritului jocului.
Comunicatul iniţiat de Federaţia suporterilor europeni de fotbal (FSE) a fost semnat de organizaţii naţionale precum ANS (Franţa), Unsere Kurve (Germania), FSA (Anglia), Bad Gones (Lyon), CUP (PSG), Movimento Ambar (Real Madrid), Super Dragoes (FC Porto) etc.
Superliga europeană reprezintă o ameninţare directă pentru Liga Campionilor, competiţia de elită a UEFA. Conform presei europene, noua competiţie ar putea reuni 15 echipe din principalele ligi, cu un play-off la final de sezon, după modelul ligilor nord-americane. Barca, Real Madrid şi Manchester United sunt citate frecvent ca promotoare ale proiectului, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu