Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat vineri, la Timişoara, că anunţul făcut de SUA şi Franţa, care şi-au arătat disponibilitatea de a-şi întări prezenţa militară în România, este "o veste bună", întrucât solicitări de acest gen au existat de mai mult timp din partea unor ţări de pe flancul estic al NATO.
"Este o veste bună pentru noi, pentru că este o cerere care nu ţine doar de acest eveniment (criza de la graniţa ruso-ucraineană - n.r.), ci este mai veche, a preşedintelui României, pe care a exprimat-o la toate întâlnirile şi a ministrului de Externe. Multe ţări din flancul estic şi-au exprimat această cerere de a ne fortifica în această zonă. Este vorba de a se face exerciţii împreună, dar aici este vorba şi despre acţiune comună cu forţe din ţările importante ale NATO", a afirmat Vasile Dâncu, potrivit Agerpres.
Ministrul Apărării Naţionale a subliniat că suplimentarea prezenţei militare NATO la noi are, în primul rând, semnificaţia respingerii unor solicitări ale Federaţiei Ruse privind renunţarea la prezenţa militară a Alianţei în Europa Centrală şi de Est.
"Acest lucru contrazice prin fapte această cerere de a ne retrage. Prin aceasta, ţările NATO au arătat că nu se retrag, ci îşi intensifică prezenţa acolo", a precizat Dîncu.
El a adăugat că această suplimentare de forţe militare NATO în flancul estic are şi un sens simbolic, pentru că Rusia ar fi încercat, prin propaganda ei, să arate că "există o disensiune între NATO şi Uniunea Europeană, că aceste ţări nu se înţeleg şi că de fapt NATO nu este un foarte bun apărător al UE".
Potrivit ministrului Vasile Dîncu, este vorba şi de un semnal puternic transmis ţărilor din flancul estic, că Alianţa este preocupată de securitatea fiecărui membru în parte, acesta fiind, de asemenea, "un răspuns contra propagandei care a încercat să acrediteze ideea că NATO nu va avea capacitatea operaţională în cazul că ţările ar avea nevoie".
Pe de altă parte, ministrul Apărării a spus că suplimentare prezenţei militare NATO în zonă este şi un răspuns la îngrijorarea opiniei publice din flancul estic, "arătând că suntem solidari şi NATO este solidară şi toate ţările acţionează, atunci când este nevoie, în consens, pentru securitatea fiecărui membru".
Ministrul Vasile Dîncu nu a putut preciza în cât timp va avea loc această suplimentare militară în ţara noastră, menţionând că deocamdată s-a făcut un anunţ politic, "dar cu siguranţă, în câteva zile vor fi şi date despre operaţionalizarea acestui concept".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News