Suplimentele cu probiotice ar trebui clasificate ca medicamente, deoarece pot declanșa efecte adverse la nivel cerebral, avertizează cercetătorii.
Probioticele nu ar trebui considerate suplimente alimentare inofensive, sunt de părere autorii unui studiu.
Tot mai multe temeri apar față de utilizarea suplimentelor pe bază de „bacterii bune”. Un nou studiu realizat la Universitatea Augusta a constatat că probioticele pot interfera cu creierul și pot afecta capacitatea de a gândi. De asemenea, a reieșit că probioticele pot provoca balonare și gaze abdominale.
Dr. Satish Rao, autorul studiului, a spus: „Probioticele ar trebui tratate ca un medicament, nu ca un supliment alimentar”.
Trebuie precizat că avertismentul se referă doar la suplimentele cu probiotice. Iaurtul, varza murată, kefirul și ciocolata neagra, care conțin toate cantități mici de bacterii bune, este puțin probabil să reprezinte amenințări, potrivit cercetătorilor.
Probiotice, efecte adverse
La studiu au participat 30 de voluntari, dintre care 22 au mărturisit că au luat cel puțin un supliment probiotic la acea dată. Este vorba despre suplimente cu bacterii vii, în majoritate lactobacili și bifidobacterii, care sunt suficient de puternice pentru a supraviețui mediului acid al stomacului.
Toți cei care au consumat microorganismele vii au raportat confuzie și dificultăți de concentrare, precum și gaze și balonare.
Testele au scos la iveală colonii mari de reproducere a bacteriilor în intestinul subțire al pacienților, ceea ce nu ar trebui să se întâmple.
Cercetătorii spun că fermentația bacteriană a zaharurilor din alimente poate duce la hidrogen gazos și metan, ceea ce poate duce la balonare. Dar același proces în stomac produce un nivel ridicat de acid lactic, cu potențial toxic pentru creier.
Unii pacienți au avut de două până la de trei ori mai mult acid lactic în sânge decât media normală, ceea ce poate influența cunoașterea și gândirea. Patru pacienți au declarat că din cauza confuziei, care dura multe ore după masă, au fost nevoiți să renunțe la slujbă.
După oprirea tratamentului cu probiotice, aproape trei sferturi dintre pacienți au spus că simptomele lor s-au îmbunătățit.
Studiu în premieră
Dr. Rao a spus: „Ceea ce știm acum este că bacteriile probiotice au capacitatea unică de a descompune zahărul și de a produce acid lactic. Prin urmare, dacă intestinul subțire este colonizat cu probiotice, apar efecte nedorite”.
Acest studiu, publicat în revista Clinical and Translational Gastroenterology, este primul care stabilește o legătură între consumul de probiotice și confunzia mentală.
Autorii au declarat că totuși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele.
Ce sunt probioticele?
Probioticele sunt definite științific ca „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă gazdei un beneficiu pentru sănătate”.
În termeni simpli, sunt bacterii „bune”, cu efecte benefice asupra organismului.
Probioticele există în mod natural în anumite alimente (cum ar fi câteva tipuri de iaurt și legume fermentate, cum ar fi murăturile în saramură și varza murată), dar pot fi luate și sub formă de supliment alimentar. Speciile Lactobacillus și Bifidobacterium sunt cele mai frecvente bacterii în suplimentele probiotice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu