Majoritatea oamenilor consideră că vitaminele sunt foarte sănătoase. Cu toate acestea, cercetătorii spun că acest lucru depinde de metabolismul fiecărei persoane. O alimentaţie sănătoasă este suficientă pentru a menţine nivelul necesar de vitamine. Aşadar, suplimentele cu vitamine pot avea efecte negative asupra organismului şi nu trebuie uitat că ele nu înlocuiesc consumul de fructe şi legume.
Autor: Anca Murgoci
În anul 2005, o investigaţie realizată în Serbia şi publicată în Journal of American Medical Association a concluzionat cu faptul că vitaminele A şi E cresc riscul mortalităţii. Un alt studiu realizat în Finlanda şi publicat în Archives of Internal Medicine a arătat că acest consum de multivitamine, cum ar fi B6, acidul folic sau mineralele, cum ar fi zincul, magneziul, fierul sau cuprul cresc şi ele riscul de mortalitate. O altă cercetare denumită SELECT şi publicată în American Medical Association a arătat că vitamina E augmentează riscul apariţiei cancerului de prostată.
Potrivit 20minutos.es, cei care urmează o dietă sănătoasă nu trebuie să ia şi vitamine pentru că ele nu aduc niciun beneficiu. Din contră, consumul de vitamine poate să aibă efecte negative asupra organismului, mai ales dacă se înlocuieşte aportul de fructe şi legume.
Există persoane cărora le sunt recomandate vitaminele. Este cazul femeilor însărcinate care au nevoie de acid folic pentru a preveni apariţia defectelor de tub neural al fătului. De asemenea, acestora le este recomandat şi fierul în cazul în care suferă de anemie. O altă categorie de persoane care necesită suplimente este reprezentată de sportivii de performanţă (din cauza efortului fizic solicitant). În ceea ce priveşte persoanele în vârstă, nu există nicio dovadă care să confirme faptul că ar avea nevoie de suplimente cu vitamine, atâta timp cât urmează o alimentaţie sănătoasă, bazată pe legume şi fructe.
Citește şi:
Vitaminele, posibilă soluţie pentru femeile care vor să rămână însărcinate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu