Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie și șeful secției de Obstetrică al Spitalului Clinic SANADOR a vorbit despre importanța suplimentării cu fier în timpul sarcinii, dar și în perioada lăuziei.
Femeilor însărcinate, dar și celor care doresc să rămână însărcinate, li se recomandă suplimente cu fier, chiar dacă în alimentația acestor se găsesc produse cu aport de fier.
Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie și șeful secției de Obstetrică al Spitalului Clinic SANADOR a explicat de ce este important ca aceste femei să își suplimenteze aportul de fier, dar și ce impact ar avea deficitul de fier asupra bebelușilor.
”Fătul care provine dintr-o mamă care pe parcursul sarcinii a dezvoltat o formă de anemie care de cele mai multe ori pentru că suplimentarea cu fier nu se face corect va ajunge destul de severă până la termen, pot suferi diverse patologii. Sunt niște copii fragili, au anumite particularități și da, întotdeauna anemia gravidei trebuie combătută prin preparate de fier.
Sunt la ora actuală, pe piață, o multitudine de preparate de fier, multe dintre ele în combinație cu acidul folic și cu vitamina C, care știm cu toții, ajută la absorbția fierului la nivel sanguin-tisular-celular.
”Valoarea hemoglobinei la gravidă este foarte importantă, este parametrul paraclinic care ne arată nouă gradul anemiei pe are o gravidă sau o lăuză, de ce nu, căci și femeia după naștere poate prezenta un soi de anemie.
Lucrul extrem de important pentru că hemoglobina este transportoarea de oxigen către țesuturi și ca atare, de aici și cantitatea de oxigen care, prin placentă, ajunge la făt”, a declarat Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie și șeful secției de Obstetrică al Spitalului Clinic SANADOR, la interviurile DC Medical și DC News.
”Este absolut esențială recomandarea unui set de analize de sânge, paraclinice, măcar o dată pe trimestru, cu depistarea deficitelor pe care o gravidă le poate prezenta și pe care obstetricianul este obligat să le corecteze.
Sunt multe gravide, acum este un trend cât mai natural, cât mai fără ecografii, fără analize, lăsăm lucrurile să se întâmple așa cum a lăsat Dumnezeu.
Da, este o atitudine, întra-adevăr, femeia gravidă nu este o femeie bolnavă, ea doar va aduce pe lume un prunc, însă este foarte importantă calitatea vieții gravidei și, mai mult decât atât, calitatea stării de sănătate pentru pruncul care va veni pe lume.
Acesta este rolul obstetricianului, care pe lângă investigațiile clare și certe, cum sunt ecografiile, și care sunt obligatorii, câte o ecografie morfologică pe trimestru, ecografiile care se fac intercalat între cele morfologice, pentru a monitoriza calitatea fluxurilor fătului, calitatea anexelor fetale, aspectul placentei, cantitatea de lichid amniotic, calitatea fluxului sanguin, dinspre placentă spre făt, sigur că obstetricianul va trebui să abordeze în relația cu gravida și în timpul tuturor consultațiilor prenatale elemente de igiena sarcinii, care se adresează modului de viață al gravidei, numărului de kilograme pe care o gravidă este optim să le acumuleze”, a mai spus Dr. Emel Nuraltay.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu