Suporterii lui Trump se opun restricțiilor pentru arme și după atentatul de asasinare

Donald Trump - Foto: Agerpes
Donald Trump - Foto: Agerpes

Candidatul la președinție al Partidului Republican, Donald Trump, a supraviețuit sâmbătă unei tentative de asasinat, dar asta nu trezește niciun sentiment de reformă în rândul suporterilor lui, scrie Reuters.

Deși această armă este adesea folosită de atacatori în masă din Statele Unite, niciunul dintre cei 12 delegați ai lui Trump intervievați la convenția de nominalizare din Milwaukee nu a susținut restricționarea sau interzicerea armelor de asalt, creșterea vârstei legale pentru achiziționarea unei arme sau chiar verificări mai stricte ale antecedentelor.

Delegații s-au opus ferm oricărei reforme a legilor armelor de foc din America. Cei mai mulți dintre ei consideră că chiar și măsurile moderate, cum ar fi extinderea verificărilor de antecedente sau creșterea vârstei legale pentru achiziționarea unei arme de asalt la 21 de ani, reprezintă încălcări ale celui de-al doilea amendament al Constituției SUA, care garantează cetățenilor dreptul de a deține arme.

În schimb, delegații au sugerat că orice reforme legate de arme ar trebui să se concentreze pe finanțarea unui suport mai bun pentru sănătatea mintală a cetățenilor cu probleme, o poziție standard a Partidului Republican. Ei au dat vina pe bolile mintale și pe armele care ajung în mâinile greșite pentru masacrele și crimele cu arme de foc, inclusiv tentativa de asasinat asupra lui Trump.

Autoritățile americane încă încearcă să determine de ce Thomas Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani care lucra într-un azil de bătrâni, a tras asupra lui Trump la un miting electoral în Pennsylvania sâmbătă. Crooks a fost împușcat mortal în timpul atacului, pe care FBI-ul îl investighează ca posibil act de terorism intern.

Delegații intervievați au declarat că servicii de sănătate mintală mai eficiente sunt cheia pentru a identifica potențialii atacatori și a le oferi ajutor înainte de a comite o crimă cu armă de foc.

„Totul ține de sănătatea mintală,” a spus Will Boone, un delegat din Montana. „Dreptul de a deține o armă este consacrat în Constituție. Odată ce începi să încalci acest drept, alte drepturi vor începe să fie luate.”

Steve Kramer, din Georgia, a spus că este o „minciună” că extinderea verificărilor de antecedente ar ajuta.

„Dacă te uiți la majoritatea omorurilor, cineva a furat arma, deci verificările de antecedente nu ar conta,” a spus Kramer.

Între 1966 și 2019, cu excepția atacatorilor din școli care și-au furat armele de la membrii familiei, majoritatea celor care au comis atacuri în masă și-au cumpărat armele legal, conform datelor compilate de Institutul Național de Justiție, o agenție de cercetare a Departamentului de Justiție.

Arma folosită de asasinul lui Trump aparținea tatălui său, potrivit anchetatorilor.

Partidul Republican a blocat în general încercările de a reforma legile armelor, chiar și după masacrul a 20 de copii de școală primară din Connecticut în 2012, comis de un atacator înarmat cu o armă de tip AR-15 și două pistoale.

Eforturile de a trece verificări universale de antecedente și de a interzice armele de asalt au fost înfrânte de republicani în Senatul SUA după acel masacru din școală.

În timpul mandatului său din 2017-2021, Trump a încercat de mai multe ori să relaxeze legile armelor, a declarat Kris Brown, președintele organizației Brady: United Against Gun Violence, un grup de advocacy.

La scurt timp după preluarea funcției, Trump a semnat o lege care a anulat o reglementare din era Obama care îngreuna achiziționarea de arme pentru persoanele cu boli mintale.

Administrația Trump a interzis totuși dispozitivele de tip „bump stock”, un accesoriu care transformă practic o armă semiautomată într-o mitralieră. Un astfel de dispozitiv a fost folosit în cel mai mortal atac în masă din istoria modernă a Americii, în Las Vegas în 2017, când un atacator a ucis 60 de persoane și a rănit peste 400.

În iunie, Curtea Supremă a SUA, cu o majoritate conservatoare, a ridicat interdicția asupra dispozitivelor de tip „bump stock”.

În 2022, președintele Joe Biden a semnat primul proiect de lege major pentru siguranța armelor din ultimele decenii, care a blocat vânzarea de arme celor condamnați pentru violență domestică și a oferit finanțare nouă pentru programele statale „red flag” pentru a îndepărta armele de la persoanele considerate periculoase.

În 2021, ultimul an pentru care sunt disponibile date despre decesele provocate de arme de foc, aproape 49.000 de oameni în SUA au murit din cauza rănilor provocate de arme de foc, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Acestea au inclus un număr record de sinucideri și omoruri cu arme de foc.

În februarie, vorbind în fața Asociației Naționale a Rifleștilor, Trump a promis să anuleze toate restricțiile legate de arme impuse de Biden, cu care se confruntă în alegerile din 5 noiembrie.

Matthew Rust, un delegat din Wisconsin, a declarat că el crede că o cetățenie înarmată este un factor de descurajare pentru atacatori. „Când un infractor știe că pot exista cetățeni care respectă legea și se pot apăra, sunt mai puțin probabil să acționeze,” a spus Rust.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel