La aproape opt decenii de la declanșarea bombei nucleare, liderii G7 se vor întâlni în orașul japonez, unde supraviețuitorii îndeamnă la acțiuni pentru dezarmare, pe fondul războiului din Ucraina.
„Bomba a fost precum un fulger strălucitor și o bubuitură puternică”, a spus Park, 91 de ani. „Părea că o minge de foc trecea prin tot tramvaiul. Oamenii țipau la alți pasageri să sară afară. Am strâns strâns mâinile fratelui și surorii mele. Afară se făcuse deodată întuneric... se simțea foarte ciudat. Nimeni nu avea idee ce s-a întâmplat.”
Aproape opt decenii mai târziu, pe măsură ce spectrul armelor nucleare revine în atenția publicului – de data aceasta în Ucraina – supraviețuitorii bombardamentelor atomice, cunoscuți sub numele de „hibakusha”, îi îndeamnă pe liderii G7 să emită o declarație fermă împotriva folosirii armelor atomice atunci când se vor întâlni la Hiroshima, scrie The Guardian.
„Hiroshima a putut să se transforme în orașul pe care îl avem astăzi doar pentru că am avut peste 70 de ani de pace”, a spus Ryohei Tanabe, un supraviețuitor de la Hiroshima.
„Liderii G7 trebuie să înțeleagă asta”, a adăugat Tanabe.
Se estimează că între 60.000 și 80.000 de oameni au murit instantaneu în atac. Până la sfârșitul anului, numărul morților a crescut la 140.000, deoarece mai mulți au cedat din cauza arsurilor și a bolilor cauzate de expunerea la radiații.
Oficialii locali speră că, atunci când liderii G7 vor vedea spațiile verzi și bulevardele largi din Hiroshima de astăzi, vor reflecta asupra distrugerii care au avut loc înainte, reprezentate acum de carcasa cupolei bombe atomice.
„A avea aici summitul G7 este de o importanță simbolică uriașă”, a spus Toshihiro Toya, director adjunct al Muzeului Memorial al Păcii din Hiroshima. „Dacă șeful puterilor nucleare aude vocile supraviețuitorilor, atunci sperăm că acest lucru îi va îndemna să dea dovadă de mai multă integritate în ceea ce privește dezarmarea nucleară”.
În timp ce oficialii japonezi încă nu au anunțat un itinerariu, liderii G7 vor depune flori la cenotaf, care conține numele fiecăruia dintre cei 333.907 de oameni ale căror decese au fost atribuite bombardamentelor.
„Militarii de la bordul navei Enola Gay au aruncat bomba de la o înălțime mare, așa că nu au putut să-i vadă pe oamenii care își desfășoară viața de dedesubt”, a spus Shintaro Fukuhara, care organizează tururi cu bicicleta la locurile cu bombe atomice. „Dacă ar fi putut vedea fețele oamenilor, mă întreb dacă ar fi putut continua misiunea până la capăt.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News