Oamenii de știință vorbesc despre un nou factor care duce la creșterea în greutate: tulburarea ritmului circadian cauzată de un obicei de a mânca și bea noaptea târziu.
De câteva decenii, ni s-a spus că luarea în greutate - împreună cu bolile asociate, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă - se datorează cantității și tipului de hrană pe care o consumăm. Dar există tot mai multe dovezi care sugerează că timpul este, de asemenea, important: nu este vorba numai de ceea ce mănânci, ci când mănânci.
Ideea că ar trebui să fim atenți la ce ore mâncăm totuși nu este nouă. Încă din trecut, medicii chinezi credeau că mesele noastre trebuiau să fie programate în consecință: de la 7:00 la 9:00 trebuie să consumăm cea mai mare hrană din zi, iar cina - o masă ușoară - trebuie să fie consumată între orele 17:00 și 19:00.
Într-un studiu recent, cercetătorii au comparat efectele fizice dacă dormiți cinci ore pe noapte timp de opt zile consecutiv, cu aceeași cantitate de somn, dar la momente diferite.
În ambele grupuri, a crescut riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și boli de inimă. Cu toate acestea, efectele au fost și mai accentuate la cei care au dormit la momente diferite (și a căror ritmuri circadiene au fost, prin urmare, tulburate). Aceasta ar putea fi o problemă pentru oamenii care fac frecvent călătorii sau pentru oricine lucrează în schimburi.
Conform sondajelor europene și americane, între 15 și 30% din populația activă efectuează un fel de muncă în schimburi, ceea ce este adesea echivalent cu consumul alimentelor atunci când organismul nu se așteaptă.
Lucrul în schimburi a fost asociat cu o serie de afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet zaharat tip 2, obezitate și depresie, iar modificarea circadiană cauzată de această neregularitate este considerată cauza principală.
Dereglările de ritm circadian sunt o categorie de dereglări ale somnului ce afectează sincronizarea sau punctualitatea acestuia. Persoanele ce au această dereglare de ritm sunt incapabile să adoarmă sau să se trezească la orele de program normale pentru muncă, școală sau alte nevoi sociale. În general, sunt capabili să doarmă necesarul zilnic, atât timp cât îl pot obține în intervalul preferat de ei. În caz că nu suferă de o altă dereglare, somnul lor are o consistență și calitate bună, normală.
Oamenii au ritmuri biologice, numite și ritmuri circadiene, care sunt controlate de un ceas biologic și funcționează pe perioada unei zile complete. Datorită ceasului circadian, somnolența nu crește continuu pe măsură ce timpul trece. În schimb, nevoia de somn urmează un ciclu și corpul este gata de somn sau de trezire în diferite momente ale zilei.
Gerda Pot, cercetător nutriționist la King's College din Londra, studiază modul în care neregularitățile zilnice în consumul de energie afectează sănătatea pe termen lung.
Pot a fost inspirat de bunica sa care era riguroasă în ceea ce privește mâncatul. În fiecare zi, lua micul dejun la ora 7:00, prânzul la ora 12:30 și cina la ora 18:00. Bea cafea la ora 11.30 și ceai la ora 15:00. Pot este convins că această rutină rigidă a bunicii sale a ajutat-o să rămână sănătoasă până la 95 de ani.
De aceea, zicala că ar trebui să mănânci micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca o persoană săracă pare mai adevărată ca niciodată, notează BBC Mundo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu