EXCLUSIV  Surpriza cu rezultatele alegerilor din SUA la care nu se așteaptă europenii. Analiza unei profesoare românce la Georgetown University

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Iulia Joja, expertă în securitate și profesoară la Georgetown University in Washington DC, a descris alegerile din SUA ca fiind extrem de strânse, observând la orizont posibilitatea multor procese de fraudă electorală demarate în statele cheie, ceea ce ar putea întârzia considerabil rezultatul final.

„A fost o campanie extrem de agitată, să-i spunem. La un moment dat, în fiecare săptămână se mai întâmpla ceva. În ultimele săptămâni, lucrurile s-au mai liniștit, în sensul că ne confruntăm cu cele mai strânse rezultate posibile din ultimii 60 de ani, dacă ne uităm la sondaje. Dacă ne uităm la sondajele corecte, agregate, obiective, arată îngrozitor de strâns în toate statele cheie (swing states). Pe lângă faptul că rezultatele sunt strânse, lucrurile nu arată foarte bine pentru Partidul Democrat, pentru Kamala Harris. Când deschid televizorul sau intru pe Youtube, apelurile și reclamele din partea Partidului Democrat arată că situația este în defavoarea democraților.Apelurile nici nu mai sunt atât de mult către cei care nu au votat, avem deja număr record de voturi înainte de 5 noiembrie, ci pentru donații.

Dacă întrebăm experți în sondaje de opinie, în alegeri, vor spune că este imposibil să faci o predicție. Rezultatul care va fi e pură întâmplare și, foarte important aici, pentru că europenii încă nu și-au dat seama, probabil că nu vom ști pe 6 noiembrie, pentru că poate să dureze săptămâni numărarea voturilor și se anticipează multe procese în diferite state cheie”, a declarat Iulia Joja, expertă în securitate și profesoară la Georgetown University in Washington DC.

Trump deja se pregătește să conteste rezultatele din statele cheie. Primul pe listă e Pennsylvania

Acuzațiile false de fraudă electorală în Pennsylvania au generat îngrijorări că fostul președinte republican Donald Trump ar putea încerca din nou să conteste rezultatul votului în acest stat sau în alte state-cheie care vor decide câștigătorul, scrie Reuters.

Deși alegerile din 2020 au fost validate, Trump continuă să susțină fără dovezi că înfrângerea sa a fost cauzată de o fraudă electorală pe scară largă. În prezent, el și susținătorii săi promovează acuzații nefondate despre posibile fraude și nereguli în Pennsylvania, un stat cu o mare miză electorală.

Retorica de fraudă electorală a fost un factor major care a condus la violențele din 6 ianuarie 2021, când un grup de susținători ai lui Trump a atacat Capitoliul SUA în încercarea de a opri validarea voturilor electorale. Atmosfera tensionată a determinat unii experți, cum ar fi Kyle Miller de la Protect Democracy, să vadă un tipar în strategia lui Trump. „Am văzut acest lucru în 2020 și cred că lecția pe care Trump și aliații săi au învățat-o este că trebuie să sădească aceste idei devreme,” a explicat Miller.

Într-o postare recentă pe rețelele sociale, Trump a intensificat acuzațiile, susținând că „am prins o fraudă MASIVĂ în Pennsylvania” și cerând realizarea unei cercetări penale. Susținătorii săi au lansat acuzații de „suprimare a votului” în contextul cozilor lungi formate pentru obținerea buletinelor de vot prin corespondență, dar oficialii din Pennsylvania au explicat că toate aceste situații sunt gestionate corect în cadrul sistemului.

Campania lui Trump a sugerat deja că dacă rezultatul nu îi va fi favorabil, va invoca din nou acuzații de fraudă electorală. Într-o intervenție recentă la un miting, el a declarat că singura explicație pentru o eventuală pierdere ar fi un proces electoral corupt. Declarația a atras critici din partea echipei lui Kamala Harris, care a interpretat afirmațiile lui Trump ca pe o încercare de a discredita instituțiile democratice. „Afirmațiile lui Trump sunt un exemplu de cum fostul președinte încearcă să semene îndoieli în sistemul nostru electoral când se teme că ar putea pierde,” a declarat un oficial al campaniei lui Harris.

Oficialii din Georgia dau vina pe ferme de troli rusești pentru dezinformare despre alegeri. Apel către Elon Musk, care ar ajuta la propagarea informațiilor false

Biroul Secretarului de Stat din Georgia, Brad Raffensperger, a avertizat joi că dezinformările circulante online despre alegerile din 5 noiembrie din SUA ar putea fi rezultatul unei „interferențe străine menite să semene discordie și haos”, mai notează Reuters. În colaborare cu oficiali federali și de stat, biroul urmărește să identifice sursa acestei dezinformări, care este considerată a fi alimentată de „ferme de troli” rusești.

Alegerile din Georgia, unul dintre cele șapte state-cheie în scrutinul de marți, prezintă o luptă strânsă între vicepreședintele democrat Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump. Autoritățile americane au acuzat anterior Rusia că intenționează să promoveze narațiuni divizive înaintea alegerilor, acuzație pe care Moscova a respins-o.

Într-o declarație publicată joi, biroul lui Raffensperger a informat că a fost descoperit un videoclip care arată un imigrant haitian cu mai multe ID-uri din Georgia, susținând că ar fi votat de mai multe ori. „Aceasta este o informație falsă și un exemplu de dezinformare țintită pe care am văzut-o în aceste alegeri,” a afirmat biroul. „Este probabil o interferență străină care încearcă să semene discordie și haos în ajunul alegerilor.”

Votul multiplu este ilegal în alegerile din Statele Unite, iar autoritățile de securitate, inclusiv Agenția pentru Securitatea Infrastructurii și Cibernetică (CISA), au demarat o investigație în acest caz.

În continuarea declarației, biroul Secretarului de Stat din Georgia a lansat un apel către Elon Musk, proprietarul platformei X (fosta Twitter), și alte rețele sociale să elimine videoclipul și postările asociate, despre care se crede că sunt opera „fermelor de troli” rusești. „Îi cerem lui Elon Musk și conducerii altor platforme de social media să elimine acest conținut. Probabil că este o producție a fermelor de troli rusești,” a subliniat biroul.

Videoclipul controversat a fost distribuit intens pe X, acumulând peste jumătate de milion de vizualizări într-un timp scurt. În videoclip se susține că „imigranți haitieni ilegali” ar fi votat în mod repetat în Georgia, deși pentru cetățenii străini este ilegal să voteze în alegerile federale din Statele Unite. Recenzii oficiale și private au descoperit foarte puține cazuri de vot ilegal de către cetățeni non-americani, însă această problemă a fost amplificată de Trump și aliații săi, care susțin că un număr mare de non-cetățeni ar putea vota în alegeri.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel