Un raport realizat de analiștii de la Erste Group prezintă progresul țărilor din grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria), la zece ani de la aderarea la UE. Creșterea medie anuală înregistrată de acestea a fost cu aproximativ un punct procentual mai mare, datorită aderării la Uniunea Europeană, puterea de cumpărare a ajuns la 65% din media UE15, iar disparitatea veniturilor s-a redus cu o treime, scrie Agerpres.
”La zece ani de la aderarea la UE, progresul socio-economic al V4 este evident. PIB-ul total al celor patru țări a crescut cu 50% în ultimul deceniu, reprezentând 5,4% din cel al UE28. Importanța acestor țări a devenit vizibilă mai ales la nivelul schimburilor comerciale internaționale, V4 devenind al patrulea cel mai mare exportator din UE. De asemenea, aceste țări au înregistrat și o convergență puternică a veniturilor. PIB-ul V4 pe cap de locuitor, evaluat pe baza standardelor puterii de cumpărare, a crescut de la 49% din media UE15 în 2003 la 65% în 2013. Prin urmare, disparitatea veniturilor dintre V4 și vechile state membre UE s-a redus cu o treime”, a declarat Juraj Kotian, Director Cercetare Macro/FI pentru ECE, în cadrul Erste Group.
Studiul arată și că economia austriacă a beneficiat de pe urma aderării țărilor V4 la UE. Ponderea exporturilor către țările V4 în totalul exporturilor Austriei a crescut de la 8,9% - în 2003 (anul dinaintea aderării) la 12,4% - în 2012.
V4, în spatele Germaniei la producția de mașini
De asemenea, extinderea Uniunii Europene a oferit companiilor din Europa Occidentală șansa de a construi noi capacități de producție în V4 sau de a le moderniza pe cele existente, ceea ce le-a crescut competitivitatea atât pe piața internă UE, cât și pe piața externă. Producția de mașini a devenit cea mai importantă industrie exportatoare din V4, iar cele patru state au devenit al doilea mare producător de mașini din UE, după Germania.
În ciudat progreselor înregistrate, cele patru țări mai au mult de recuperat. Juraj Kotian crede că Cehia ar trebui să lupte mai mult împotriva corupției și să crească eficiența instituțiilor publice precum și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Ungaria ar trebui să utilizeze mai bine fondurile europene și să reducă cheltuielile publice. Polonia ar trebui să investească mai mult în cercetare și dezvoltare, iar Slovacia ar trebui să flexibilizeze mai mult piața muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu