Surpriză. Prigojin ar fi plecat deja la Moscova, anunță Lukașenko

Foto: Captură video Youtube DW
Foto: Captură video Youtube DW

Președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, a declarat joi că șeful revoltat al grupului Wagner se află în Rusia cu mii de luptători, dar a respins speculațiile conform cărora președintele Vladimir Putin l-ar fi ucis Evgheni Prigojin.

 

Lukașenko a ajutat la negocierea unui acord cu Putin pentru a pune capăt revoltei de luna trecută, cea mai gravă provocare pentru Putin în cei 23 de ani la putere, în baza căreia Prigojin trebuia să-și retragă mercenarii și să se mute în Belarus în schimbul renunțării acuzațiilor, scrie Reuters.

Dar în comentariile care au ridicat întrebări cu privire la înțelegere, Lukașenko a spus că Prigojin și luptătorii săi se află în Rusia.

Lukașenko a adăugat că va susține oferta sa de a-l găzdui pe șeful Wagner - o perspectivă care a alarmat țările vecine NATO - și că va vorbi în scurt timp cu Putin. Kremlinul a spus că nu a fost stabilită o dată.

„Nu se află pe teritoriul Belarusului”, a declarat Lukașenko reporterilor în vastul Palat al Independenței din Minsk. „Este la Petersburg... poate că a plecat deja la Moscova în această dimineață”.

Lukașenko a spus că Prigojin are libertatea lui, dar că jurnaliştii sunt naivi dacă credeau că serviciile de securitate ruse nu îl supraveghează foarte atent.

Întrebat despre comentariile anterioare care sugerau că Putin a vrut să-l „șteargă” pe Prigojin pe măsură ce s-a desfășurat revolta, Lukașenko a spus că unii din Kremlin și-au dorit acest lucru, dar asta ar fi îndreptat Rusia într-un război civil.

"Ce se va întâmpla cu el în continuare? Lucruri ciudate se întâmplă în viață, dar dacă crezi că Putin este atât de rău intenționat și răzbunător încât mâine îl va șterge de pe fața pământului - ca să spun în rusă - nu, acest lucru nu se va întâmpla", a spus Lukașenko.

„Luptătorii grupului Wagner se află în taberele lor – în taberele lor permanente – în cele în care au fost localizați de când au părăsit frontul”.

Tabăra principală a lui Wagner se află în sudul Rusiei, la Molkino, lângă Krasnodar.

Prigojin a spus la acea vreme că revolta sa nu urmărea să-l răstoarne pe Putin, ci să rezolve conturile cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, Valeri Gerasimov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel