Guvernul României a scos la concurs zeci de posturi de funcţionari şi birocraţi pentru Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului.
Cu toate că Guvernul Cîţu anunţase în mod repetat că numărul de angajaţi la stat va scădea, pentru a reduce presiunea pe buget, iar activitatea Departamentului din ultima jumătate de an se rezumă la câteva întâlniri ale şefului instituţiei cu oficiali din Moldova şi la organizarea unui concurs pentru finanţarea unor obiective culturale în Moldova, nu mai puţin de 40 de posturi sunt scoase acum la concurs. 21 dintre acestea sunt pentru funcţionari publici (3 posturi de conducere) şi 19 de personal contractual (2 de conducere.
Problema apare la experienţa cerută pentru pentru posturile de conducere, comparativ cu cele de execuţie. Astfel, la Direcţia Management şi Comunicare, pentru postul Şef de Serviciu, se cere vechime de doar doi ani în muncă, în timp ce pentru postul de consilier, deci funcţie de execuţie, se cere vechime de minimum 7 ani, scrie G4Media.
Restructurarea aparatului funcționăresc, promisă încă de la sfârșitul anului 2019, odată cu investirea Guvernului Orban, a devenit un subiect tabu pentru guvernanți. Angajările în sectorul public merg șnur și în timpul Guvernului Cîțu, după ce în mandatul de premier al lui Orban schema s-a umflat cu peste 5.000 de persoane.
Numai în primul semestru al acestui an au mai apărut 2.532 de posturi, iar tendința este de creștere, având în vedere că mai multe ministere au în derulare sau vor să organizeze concursuri de recrutare.
Astfel, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a ajuns, la sfârșitul anului trecut, la 1.249.624, după ce doar în luna decembrie mai fuseseră angajați 4.000 de oameni. La sfârșitul lunii iunie a anului în curs, numărul acestora crescuse cu încă 2.532, schema aparatului de stat urcând la 1.252.156, potrivit jurnalul.ro
Cea mai mare creștere a avut loc la Secretariatului General al Guvernului (SGG), un loc favorizat după preluarea puterii de către PNL.
În timp ce Guvernul Dăncilă a lăsat la predarea mandatului moștenire un aparat birocratic format din 3.143 de angajați, la sfârșitul lunii august 2020, numărul acestora crescuse la 4.394, iar la sfârșitul anului ajunsese la 4.492 de persoane. Restructurarea aparatului bugetar, promisă și de Florin Cîțu la preluarea mandatului de șef al Executivului, s-a oprit și de această dată la ușa SGG.
După primul semestru al anului în curs, trăgând linie, constatăm că personalul angajat al SGG ajunsese la 4.723, marcând astfel o creștere a numărului de posturi cu 331, iar dacă este să luăm în calcul perioada scursă de la debarcarea Guvernului Dăncilă, numărul specialiștilor angajați în SGG a crescut cu 1.580 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News