În urma ședinței de luni a coaliției, s-ar preconiza un scenariu care îi dă fiori lui Ludovic Orban, lider PNL și preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Potrivit unor surse DCNews din cadrul coaliției, în cadrul ședinței de luni, 16 august, s-ar fi discutat ca la Ministerul Finanțelor să vină Anca Dragu (USR PLUS) și Cătălin Predoiu la Ministerul Justiției. Recent, Florin Cîțu a anunțat că Dan Vîlceanu este propunerea sa pentru Ministerul Finanțelor. Preşedintele PNL şi şeful Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, spunea că nu înțelege de ce premierul Florin Cîțu stă 45 de zile în funcția de ministru interimar al Finanțelor, în condițiile în care PNL „are o mulţime de specialişti de valoare” în domeniul finanţe-buget.
Mai mult, conform surselor, s-ar fi discutat, tot în cadrul ședinței de luni, ca la începutul sesiunii parlamentare Alina Gorghiu să fie aleasă președintele Senatului, în locul Ancăi Dragu, iar Dan Barna să fie ales în fruntea Camerei Deputaților, în locul lui Ludovic Orban. Până la această oră, nu există un punct de vedere oficial.
Recent, Ludovic Orban declarase că, în eventualitatea în care va pierde alegerile interne din partid, va demisiona din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor: „Aici este o chestiune de onoare. Eu, dacă pierd alegerile, îmi scriu înainte de 25 septembrie demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Asta este o chestiune de legitimitate democratică. Dacă un premier care candidează la funcţia de preşedinte al PNL, ce autoritate şi ce legitimitate mai are să exercite funcţia respectivă în condiţiile în care partidul nu-l mai sprijină? Cine îl mai ascultă? Acum, vă spun sincer că asta e o chestiune de legitimitate într-o democraţie: un om, ca să poată să exercite o funcţie de o asemenea importanţă în stat, trebuie să aibă legitimitate, trebuie să aibă o autoritate, care este construită.”
UPDATE: Kelemen Hunor nu este supărat pe Cîţu
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după şedinţa coaliţiei, că îl susţine pe premierul Florin Cîţu în ciuda infomaţiilor apărute în presă potrivit cărora a făcut închisoare în SUA timp de două zile pentru că a condus sub influenţa alcoolului.
„Sunt lucruri care s-au întâmplat acum 20 de ani, n-au nicio relevanţă asupra actului de guvernare. Omul a plătit acolo unde a trebuit să plătească şi cât a trebuit să plătească. Putea să recunoască, dar eu nu sunt supărat pe el din această cauză. Dacă guvernarea nu merge bine, vom avea probleme cu toţii”, a spus Kelemen Hunor. Kelemen consideră că „fără penali în funcții publice” sună bine, dar este nevoie de nuanțe. „Chestia aia cu penali, fără penali în funcţii publice, sună foarte bine. Eu acum câţiva ani am spus: faceţi câteva nuanţe. Spuneţi că cei care au furat, că au fost prinşi în anumite situaţii în funcţii publice, să fie pedepsiţi. E culmea să spui pentru un lucru de acum 20 de ani, un om care a recunoscut, să spui că nu mai poţi face politică”, a mai declarat liderul UDMR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci