Suspendare cont de Twitter Trump. UE își exprimă ''perplexitatea''

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, şi-a exprimat luni 'perplexitatea' faţă de decizia unor platforme digitale de a suspenda conturile preşedintelui american Donald Trump de pe reţele sociale, 'fără control legitim şi democratic'.

Este o decizie care, în opinia responsabilului european, justifică proiectele Comisiei Europene de reglementare a giganţilor informatici, transmite France Presse.

'Faptul că un director executiv poate să scoată din funcţiune portavocea preşedintelui Statelor Unite fără nicio altă formă de control şi de contra-putere provoacă perplexitate', este de părere Breton, într-un articol de opinie publicat de cotidianul francez Le Figaro şi site-ul american Politico.

El subliniază că platformele digitale 'nu se vor mai putea de acum deroba de responsabilitatea' în privinţa conţinuturilor lor.

'La fel cum 11 Septembrie a marcat o schimbare de paradigmă pentru Statele Unite, şi chiar pentru lume, va exista, în ce priveşte platformele digitale în democraţia noastră, un înainte şi un după 8 ianuarie 2021', scrie fostul ministru francez al economiei, referindu-se la data la care Twitter a suspendat în mod permanent contul lui Donald Trump, la două zile după ce susţinătorii preşedintelui în exerciţiu au invadat Capitoliul timp de mai multe ore.

La 7 ianuarie, Facebook şi alte platforme precum Snapchat sau Twitch au suspendat la rândul lor, pe durată nedeterminată, contul lui Trump. 'Această dată va rămâne ca o recunoaştere de către platforme a responsabilităţii lor editoriale şi a conţinuturilor pe care le vehiculează. Un fel de 11 Septembrie al spaţiului informaţional', adaugă Breton.

'Această reacţie fără precedent a platformelor drept răspuns la atacurile asupra simbolului democraţiei americane provoacă totuşi perplexitate: de ce nu au reuşit ele să blocheze mai devreme fake news şi discursurile de ură care au condus la atacul de miercurea trecută?', întreabă Thierry Breton. 'Pertinentă sau nu, decizia de a cenzura un preşedinte în exerciţiu poate să fie decisă de o companie fără control legitim şi democratic?', continuă comisarul european.

În opinia lui Thierry Breton, care a prezentat la mijlocul lunii decembrie proiectele de legislaţie europeană - Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) şi Regulamentul privind pieţele digitale (DMA) - destinate să pună capăt derivelor giganţilor informatici acuzaţi că abuzează de puterea lor, 'aceste evenimente demonstrează că nu mai putem să stăm cu braţele încrucişate şi să ne încredem doar în bunăvoinţa platformelor'.

'Trebuie să stabilim regulile jocului şi să organizăm spaţiul informaţional cu drepturi, obligaţii şi garanţii clar definite', mai scrie comisarul european. 'Uniunea Europeană şi noua administraţie americană vor avea interesul să-şi unească forţele, ca aliaţi ai lumii libere', îndeamnă comisarul Breton, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel