EXCLUSIV  Suspendare Dăncilă după plângerea lui Orban, scenariu: Cine câştigă

Viorica Dăncilă, declarație fulger: Uitați acest lucru!
Viorica Dăncilă, declarație fulger: Uitați acest lucru!

Plângerea penală depusă de Ludovic Orban pe numele premierului Viorica Dăncilă activează mai multe scenarii.

Președintele Klaus Iohannis poate să o suspende pe Viorica Dăncilă. Depunerea de către Ludovic Orban a unei plângeri penale pe numele premierului ne duce cu gândul la momentul din anul 2006, atunci când preşedintele de atunci, Traian Băsescu, l-a suspendat din funcţie pe ministrul Apărării. 

Un scenariu care pare tras la indigo şi care poate fi aplicat de către preşedintele Klaus Iohannis şi PNL. Dar cine câştigă şi cine poate pierde din această situaţie?

După ce Klaus Iohannis o suspendă pe Viorica Dăncilă, PSD are două variante: fie alege să riposteze şi să-l suspende pe preşedinte, fie alege să se retragă de la guvernare. 

Prima variantă, cea în care PSD hotărăşte să îl suspende pe preşedinte, ar însemna pentru Iohannis o reîncărcare din punct de vedere electoral, momentul de care ar avea nevoie pentru a ajunge la viitoarele alegeri în turul doi şi chiar să câştige. În acelaşi timp, dacă preşedintele Iohannis va fi suspendat, coaliţia PSD-ALDE ar avea posibilitatea de a lovi decisiv în statul paralel, schimbând toate structurile acestuia, inclusiv legile Justiţiei. Aceasta numai dacă ar avea suficientă putere pentru a face toate aceste lucuri în cele 30 de zile de suspendare a şefului statului. Iar chiar dacă Iohannis se va reîntoarce la Cotroceni, acesta s-ar vedea în situaţia de a avea întreaga structură a statului paralel decapitată şi, astfel, de a nu mai avea niciun instrument la îndemână.

Dacă, în schimb, PSD decide să se retragă de la guvernare, iar Klaus Iohannis va nominaliza un premier tehnocrat susţinut de către toate celelalte forţe politice, tot şeful statului ar fi cel care ar avea cel mai mult de câştigat, plecând de la premisa că, pierzând guvernarea, PSD ar intra în degringoladă, riscând, în plus să piardă şi sprijinul ALDE. Pe de altă parte, social-democraţii ar avea şi de câştigat, ei rămânând cu imaginea celor care au crescut pensii şi salarii, iar cei care ar susţine guvernul tehnocrat cu efectele unei potenţiale crize economice.

Ce spune Constituţia

Articolul 110 din Constituţie prevede că "(1) Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale. (2) Guvernul este demis la data retragerii de Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. (3) În situaţiile prevăzute în alineatul (2) sunt aplicabile prevederile articolului 103. (4) Guvernul al cărui mandat a încetat, potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern".

 Vezi şi: Liviu Dragnea, declarațiile momentului: Tentativă de lovitură de stat!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel