Deputatul independent Remus Borza a vorbit la DC NEWS despre o eventuală strategie a președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește Legile justiției.
Astfel, după sesizarea pe care Klaus Iohannis a înaintat-o la CCR și la Comisia de la Veneția, Remus Borza a precizat că următoarea sesiune a Comisiei de la Veneția este pe 22-23 iunie, existând posibilitatea ca un răspuns să vină la acea dată sau la o sesiune ulterioară.
Într-un asemenea scenariu, Remus Borza spune că există posibilitatea ca Iohannis să fie suspendat pentru ca actuala majoritate să își treacă legile.
„Pe perioada suspendării președintelui Iohannis, prerogativele prezidențiale ar fi preluate de președintele Senatului, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. Acesta evident că ar promulga instant cele trei Legi ale justiției, având în vedere poziționarea și discursul public al domniei sale pe acest subiect în ultimii doi ani de zile. Președintele Iohannis este într-o scădere de încredere și popularitate. O eventuală suspendare a domniei sale, l-ar victimiza, ar genera un curent de empatie și solidaritate și implicit i-ar crește cota de încredere și capitalul electoral. A se vedea precedenta suspendare în cazul Băsescu. Doar că de acest lucru este conștient și Dragnea și Tăriceanu. Motiv pentru care oricât ar provoca ori forța președintele Iohannis propria suspendare, acest fapt nu se va întâmpla.
Coaliția de guvernare PSD-ALDE are la îndemână un alt remediu procedural. În situația în care în 10 zile de la respingerea de către Curtea Constituțională a excepției de neconstituționalitate ridicată de președintele Iohannis pe Legile justiției, acesta din urmă nu ar promulga legile, atunci președinții celor două Camere ale Parlamentului pot sesiza CCR pe un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament.
În această dispută de contencios constituțional președintele Iohannis ar pierde. Președintele dorește prin sesizarea Curții Constituționale să amâne momentul promulgării Legilor justiției până când ar primi și opinia experților în drept constituțional din cadrul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept. Avizul Comisiei de la Veneția e doar consultativ. Comisia poate lua în discuție sesizarea președintelui Iohannis și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la sesiunea din 22-23 iunie sau la o dată ulterioară, având în vedere că acest organism consultativ se întrunește în plen de patru ori pe an”, a explicat deputatul independent la DC NEWS.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News