Suspendarea lui Băsescu, șansa lui Tăriceanu la prezidențiale

Călin Popescu-Tăriceanu vorbește încă din luna iunie despre o a treia suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu. În ultimele zile, fostul premier s-a transformat în principalul militant pentru suspendarea președintelui: a anunțat că va aduna semnături în Parlament pentru inițierea procesului și a prezentat un calendar, cu referendumul de demitere programat pe 2 noiembrie, odată cu primul tur al prezidențialelor. Suspendarea și eventuala demitere prin referendum a lui Traian Băsescu ar reprezenta un demers cu o miză mai mult simbolică pentru români, care s-ar simți răzbunați pentru episodul iulie 2012, însă pentru Tăriceanu ar putea avea o miză uriașă - oportunitatea de a intra cu șanse reale în cursa pentru Cotroceni.

Voturi de la liberali

Perceput de mulți ca un liberal autentic, Călin Popescu-Tăriceanu și-ar putea atrage noi categorii importante de alegători dacă Traian Băsescu va fi suspendat.

Voturi de la anti-"băsiști"

Președintele PRL se va transforma în principalul pilon al luptei anti-Băsescu și va fi perceput ca "cel care l-a suspendat/demis pe Traian Băsescu". El va deveni astfel un erou al celor 7,4 milioane de români care au votat "DA" la referendumul din 2012.

Voturi de la nehotărâți

Programarea plebiscitului în ziua primului tur al prezidențialelor ar putea da peste cap sondajele și i-ar putea aduce sufragii importante lui Tăriceanu. Nehotărâții sau cei care nu ar veni în mod normal să voteze la prezidențiale s-ar putea prezenta la urne pentru a-l demite pe Traian Băsescu. Cu Tăriceanu pe post de idol, aceștia ar putea pune ștampila și pe numele candidatului care le-a oferit ocazia să-l demită pe Traian Băsescu.

Președintele Senatului a anunțat că nu va prelua interimatul primei funcții în stat în cazul în care Traian Băsescu va fi suspendat, pentru că este implicat în campania electorală pentru prezidențiale. Liderul PRL transmite alegătorilor că este o persoană morală și preia o temă importantă de campanie lansată de Victor Ponta. Așa cum premierul a afirmat că nu își dorește toată puterea pentru PSD, Tăriceanu ar arăta că nu este avid de putere și nu vrea cu orice preț să ajungă la Cotroceni, fie și pentru câteva zile.

Voturi de la anti-PSD-iști

Prin renunțarea la interimatul de la Cotroceni, Călin Popescu-Tăriceanu ar mai putea da o lovitură importantă de campanie. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ar ajunge președinte interimar al României. Zgonea ar fi primul președinte social-democrat al României după zece ani de pauză.

Ținând cont de palmaresul pe care îl deține, Zgonea ar putea comite gafe prin care să aducă prejudicii importante PSD și lui Victor Ponta în perspectiva alegerilor. Greșelile făcute la Cotroceni sunt mult mai vizibile și pot fi mult mai "eficient" speculate decât cele de la Cameră. După o lună cu Zgonea la Cotroceni, unii alegători ar putea să nu mai dorească un alt președinte social-democrat. Astfel, Tăriceanu ar putea atrage voturi și de la anti-PSD-iștii care ar fi dezamăgiți de președintele României Valeriu Zgonea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel