Decizia PSD-ALDE de a-l suspenda pe Klaus Iohannis va fi urmată de un referendum de demitere.
Avocatul și senatorul Șerban Nicolae, contactat de DC news, a explicat că odată declanșată suspendarea lui Klaus Iohannis se ajunge la referendum.
Șerban Nicolae a spus că suspendarea trebuie să aibă un temei și trebuie să se invoce încălcări grave ale Constituției.
Odată suspendat președintele, Constituția este imperativă și, în 30 de zile, guvernul trebuie să organizeze referendum. Nu există temei legal ca Parlamentul să se întrunească și să dea o altă decizie. Vacantarea temporară a postului se constată de către Curtea Constituțională după votul Parlamentului și nu încetează decât după referendum. Decizia de încetare este tot a CCR.
Întrebare-cheie
Senatorul Șerban Nicolae se întreabă: "dacă se consideră că președintele a încălcat grav Constituția, cum s-ar putea justifica revocarea acestei decizii?".
Important de precizat este că în anul când s-a operat Traian Băsescu în străinătate, au fost voci care au spus că atâta timp cât este în incapacitate de lucru, în mod automat Nicolae Văcăroiu este președinte interimar. Total fals pentru că procedura nu este automată, CCR trebuie să constate acest lucru și chiar dacă președintele este în incapacitate de lucru, CCR trebuie să decidă că funcția este vacantă.
[citeste si]
Amintim că președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat că, în următoarele două zile, PSD și ALDE vor lua o decizie cu privire la ce vor face în legătură cu refuzul șefului statului de a desemna premierul propus de cele două formațiuni - Sevil Shhaideh -, iar dacă vor ajunge la concluzia că este bine pentru țară suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis, nu o să aibă nicio ezitare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu