H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre suspendarea Nord Stream 2.
În contextul agresiunii ruse din estul Ucrainei, Germania face primii pași: Potrivit informațiilor Spiegel, Ministerul Afacerilor Economice a suspendat procesul de certificare pentru Nord Stream 2.
Cancelarul Olaf Scholz a declarat, marți, la Berlin, că a cerut Ministerului Federal al Economiei să ia măsurile administrative necesare pentru ca gazoductul să nu poată fi certificat pentru moment.
„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcțiune”, a declarat Olaf Scholz (citește AICI).
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a fost prezent în emisiunea Geostrategica, la DC News, unde a vorbit despre decizia lui Olaf Scholz de a suspenda punerea în funcțiune a Nord Stream 2.
„Amânarea certificării Nord Stream 2 este salvarea Germaniei. Oricum, această țeavă până în octombrie-noiembrie nu ar fi dat gaz. Este salvarea Germaniei de a nu lua alte măsuri care să o lovească economic. Să nu uităm că în Rusia produsele germane sunt la mare căutare și este o mare piață pentru industria germană. S-a anunțat amânarea pentru un viitor nedeterminat a deschiderii Nord Stream 2.
Probabil că Germania își va asigura gazul prin Ungaria și prin Italia, nu de pomană Ungaria a luat gaz pe următorii 15 ani și Italia s-a dus săptămâna trecută să ceară suplimentarea de către Moscova a volumului de gaz exportat. Este clar că Germania, prin aceste două țări, își va asigura, la un preț convenabil, gazul. Germania, practic, își salvează interesele sale economice“, a spus, la DC News, H. D. Hartmann.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în pofida tensiunilor în creştere cu Occidentul legate de Ucraina, relatează dpa, conform Agerpres.
'Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale', a declarat Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, potrivit Kremlinului.
Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie, dar Moscova subliniază că gazele au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în perioada Războiului Rece.
Ministrul qatarian al energiei, Saad al Kaabi, a declarat marţi că este practic 'imposibil' de înlocuit într-un timp foarte scurt volumul de gaze furnizat de Rusia Europei în cazul unor sancţiuni din cauza conflictului legat de Ucraina, dacă Moscova va decide să-şi reducă livrările, potrivit EFE (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu