Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), însărcinată cu distrugerea armelor chimice în întreaga lume, examinează în prezent ''peste 20'' de acuzații cu privire la utilizarea de arme chimice. Verificările vizează zone de conflict precum Siria sau Irak.
Gruparea Stat Islamic (ISIS), acuzată îndeosebi că a utilizat gaz muștar împotriva unor civili în Siria și Irak, s-ar putea să fi fabricat chiar ea această substanță, a afirmat Ahmet Uszumcu, directorul general al OIAC, subliniind: Calitatea gazului era slabă, dar el era oricum nociv, scrie Agerpres.
Prin urmare, este extrem de îngrijorător, mai ales pentru că există în aceste țări combatanți străini care s-ar putea ca într-o zi să revină în țările lor de origine, a adăugat el.
Directorul OIAC s-a exprimat la câteva ore după adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluții care prelungește cu un an mandatul unei echipe speciale de anchetatori însărcinați cu stabilirea responsabilității atacurilor chimice în Siria. Misiunea privind o anchetă comună (JIM) a fost înființată în august 2015 de către ONU împreună cu OIAC, care își are sediul la Haga.
OIAC este însărcinată să aducă dovezi privind utilizarea de arme chimice înainte ca JIM să poată atribui responsabilitatea atacurilor unuia sau altuia dintre beligeranți.
Începând din august au fost lansate acuzații, atât din partea guvernului, cât și a rebelilor, privind utilizarea clorului și a unor agenți chimici neidentificați la Alep și în nordul Siriei. Experții OIAC strâng informații și le analizează pentru a stabili dacă ele sunt credibile sau nu pentru a aprofunda anchetele noastre, a afirmat Uszumcu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu