Două organizații non-profit și sute de cetățeni dau în judecată statul belgian, operatorul nuclear Engie și operatorul de sistem de transport Elia, în numele securității aprovizionării cu energie.
Miercuri, organizația nonprofit Vinçotte Nuclear (AVN) va depune o procedură sumară pentru a solicita penalități și pentru a bloca orice acțiune ireversibilă în procesul de dezmembrare a Doel 3.
Pe 16 septembrie, organizația cetățenească non-profit 100TWh a lansat și o acțiune în justiție pentru a împiedica punerea în aplicare a legii din 2003 privind eliminarea treptată a energiei nucleare , numind data stabilită pentru încheierea nucleară drept ”termen politic” și argumentând că acesta este o amenințare la adresa securității aprovizionării, mai ales în lumina războiului din Ucraina.
Cetăţenii şi industriaşii s-au alăturat acţiunii 100TWh, iar joi va avea loc prima şedinţă în dosar în faţa Tribunalului de Primă Instanţă din Bruxelles.
Potrivit organizației, care pledează pentru un mix energetic compus 50% din energie nucleară pentru a asigura securitatea aprovizionării și stabilitatea prețurilor, planurile guvernului de a se baza pe importuri și gaze nu sunt o soluție, ambele fiind surse de energie nesigure, scrie Euractiv.
Mai mult, organizația susține că eliminarea nucleară va avea un impact negativ asupra mediului și va împiedica Belgia să îndeplinească obiectivele internaționale privind emisiile de CO2.
100TWh a numit închiderea Doel 3 un ”ecocid inadmisibil”, deoarece va duce la încă 3,2 milioane de tone de CO2 pe an prin cele două centrale electrice pe gaz pe care guvernul intenționează să le construiască și a descris Belgia ca fiind „condamnat la moartea energiei”.
”Guvernul alege să crească cererea de gaz (și, prin urmare, prețurile) și să accelereze încălzirea globală”, conchide organizația.
Cele două organizații cer amânarea pregătirilor pentru dezmembrarea reactorului nuclear, consultare publică și un raport privind impactul asupra mediului al închiderii.
Acțiunile în justiție se vor baza pe legislația UE, care necesită o evaluare a impactului asupra mediului și o consultare publică înainte de dezmembrare.
Cu toate acestea, organizații de mediu precum Greenpeace sau Bond Better sunt mulțumite de prima închidere a unui reactor nuclear din țară.
Citește și:
Prețul spot al gazului în Europa a depășit 2.000 de dolari la mia de metri cubi, pe fondul noilor preocupări cu privire la tranzitul gazelor prin Ucraina, scrie Interfax.
Cererea de tranzit al gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei este la nivelul zilelor și lunilor anterioare.
Tranzitul ucrainean
Operatorul GTS al Ucrainei a acceptat miercuri de la Gazprom o cerere de tranzit în valoare de 42,4 milioane de metri cubi, conform companiei ucrainene. Cifra de marți a fost aceeași. Au fost anunțate capacități doar pentru unul dintre cele două puncte de intrare - stația de măsurare a gazelor Sudzha. Cererea nu a fost acceptată de-a lungul coridorului prin GIS "Sohranivka"
OGTSU a declarat forță majoră pentru acceptarea gazului pentru tranzit prin Sokhranivka, deoarece se presupune că nu poate exercita controlul operațional și tehnologic asupra stației de compresoare Novopskov. Coridorul prin Sokhranivka ar asigura tranzitul a peste 30 de milioane de metri cubi pe zi. Totuși, concernul rus consideră că nu există motive de forță majoră, la fel cum nu există obstacole în continuarea lucrărilor în același mod ca până acum.
Piața europeana
Evoluția actuală a temperaturii din septembrie în Europa trece aproape de valorile istorice minime. Acest septembrie în Europa ar putea fi cel mai rece din ultimii 9 ani (din 2013). Temperatura aerului în Europa este cu peste două grade mai mică decât cu un an în urmă. Marți, în Europa a început un alt val de frig, care va dura cel puțin până joi.
Luni și marți, pe fondul schimbărilor meteo din Europa, a fost destul de vânt, iar generarea eoliană a furnizat în medie 21% din bilanțul energetic în UE (media săptămâna trecută a fost de 10%), potrivit datelor de la Asociația WindEurope. Media pentru septembrie 2021 a fost de 9,6%.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci