Sute de cutremure au avut loc în sudul Islandei. Există riscul semnificativ de erupție vulcanică.
Aproximativ 900 de cutremure au lovit luni sudul Islandei, au anunțat autoritățile, adăugându-se la zecile de mii de cutremure care au zguduit regiunea în ultimele săptămâni, în timp ce țara se pregătește pentru ceea ce ar putea deveni o erupție vulcanică semnificativă, transmite Reuters.
Astfel, aproape 4.000 de oameni au fost evacuați în weekend, deoarece autoritățile se temeau că rocile topite se vor ridica la suprafața pământului și ar putea lovi un oraș de coastă și o centrală geotermală.
”Avem această incertitudine imensă acum; va avea loc o erupție și, dacă da, ce fel de pagube se vor produce”, a declarat Matthew James Roberts, director al diviziei de servicii și cercetare din cadrul Biroului meteorologic islandez.
De la începutul lunii noiembrie, potrivit Institutului Național de Fizica Pământului (INSP), în România au fost înregistrate 11 cutremure, cel mai recent a avut loc luni dimineață.
”În ziua de 13 Noiembrie 2023 la ora 07:19:28 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 79.9 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 37km V de Focșani, 65km N de Buzău, 73km E de Sfântu-Gheorghe, 86km E de Brașov, 93km SV de Bârlad, 94km S de Bacău”, transmite INFP.
Cel mai puternic cutremur din 2023, de 5,7 pe Richter, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Citește și: MAE, atenționare de călătorie din cauza pericolului de erupție vulcanică. Despre ce țară este vorba
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu