Grecia va subvenționa noile frigidere și aparate de aer condiționat pentru a reduce factura energetică. Sute de mii de greci vor primi o subvenție cuprinsă între 30% și 50% din costul fiecărui aparat nou. Economia anuală se va ridica la 40 de milioane de euro.
Grecia va oferi subvenții familiilor pentru a le ajuta să își înlocuiască frigiderele și aparatele de aer condiționat vechi și să reducă facturile de energie electrică în creștere, a declarat luni guvernul, citat de Reuters.
La fel ca multe alte țări din UE, Grecia a fost afectată de scumpirea costurilor energiei, o tendință care a fost exacerbată în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a întreruperii de către aceasta a fluxurilor de gaze către mai multe țări din Europa.
Începând de anul trecut, țara a luat mai multe măsuri cu un cost total de aproximativ 7 miliarde de euro, inclusiv subvenții, pentru a ajuta gospodăriile să își plătească facturile la electricitate și combustibil.
Acum, gospodăriile grecești vor putea cumpăra până la trei aparate noi, mai eficiente din punct de vedere energetic - aparate de aer condiționat, frigidere sau congelatoare - și vor primi o subvenție cuprinsă între 30% și 50% din costul fiecărui aparat, a declarat ministrul Energiei, Kostas Skrekas.
"În cadrul programului pe care îl anunțăm astăzi, dăm șansa la sute de mii de gospodării să își reducă considerabil - până la 40% - consumul de energie electrică", a spus el.
Grecia va putea să economisească o cantitate de energie egală cu cea consumată de un oraș de 100.000 de persoane pe an și să economisească 40 de milioane de euro anual din importurile de gaze și petrol, a mai spus el.
Inițiativa ar urma să coste 150 de milioane de euro și va fi finanțată din fonduri UE.
Citește și...
Guvernul austriac, confruntat cu scăderea livrărilor de gaze din Rusia, a anunţat duminică seara că va reporni o centrală pe cărbune dezafectată pentru a putea compensa o eventuală penurie, transmite AFP.
Cancelaria austriacă a anunţat într-un comunicat de presă publicat la încheierea unei reuniuni de criză că, împreună cu grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al ţării, "s-a convenit reactivarea centralei termice" situată în Mellach (sud), în prezent închisă. Obiectivul este ca aceasta "să poată produce din nou energie electrică, din cărbune, în caz de urgenţă"....Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News