Sute de mii de persoane de pe o suprafaţă extinsă din vestul şi centrul Japoniei au fost evacuate vineri, după ce ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren în urma cărora şi-au pierdut viaţa cel puţin patru oameni.
Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a emis cel mai ridicat nivel de alertă din cauza precipitaţiilor istorice, avertizând că ploile vor continua până duminică şi că există riscul producerii altor alunecări de teren.
Cantitatea de precipitaţii care au căzut până vineri dimineaţă asupra unei porţiuni din insula principală a arhipelagului nipon, Honshu, este de două ori mai mare decât cantitatea totală înregistrată în mod obişnuit în toată luna iulie, iar precipitaţiile continuă să cadă.
Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa. Una dintre victime a murit după ce a fost aspirată într-o pompă de drenaj, în timp ce o femeie vârstnică şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovită de o rafală puternică de vânt, informează Reuters.
Persoane dispărute
Mai multe persoane sunt date dispărute, printre care şi un bărbat a cărui maşină a fost luată de ape în timp ce livra lapte şi un băiat care a căzut într-o groapă, potrivit postului naţional de televiziune NHK. Situaţia este extrem de periculoasă, a scris pe Twitter un internaut din Kochi, oraş din Shikoku, cea mai mică dintre insulele principale ale arhipelagului, unde precipitaţiile au fost deosebit de intense.
Zeci de oameni au fost răniţi, dintre care patru grav, potrivit Agenţiei nipone pentru managementul dezastrelor. Mai multe persoane au fost îngropate de o alunecare de tern, iar autorităţile fac eforturi pentru a-i salva.
Circa 210.000 de persoane, dintre care aproape jumătate provin din regiunea oraşului Kyoto, fostă capitală imperială a Japoniei, au fost evacuate din locuinţe din cauza riscului de producere a unor alunecări de teren. Alţi aproape 2 milioane de locuitori au fost sfătuiţi să părăsească regiunea începând de vineri dimineaţa, potrivit aceleiaşi agenţii guvernamentale.
Front atmosferic cald
Traficul feroviar din vestul şi centrul Japoniei a fost oprit, inclusiv câteva tronsoane din traseul trenurilor de mare viteză Shinkansen. Pericolele cele mai mari sunt în zona sud-vestică din insula Kyushu, unde zeci de oameni şi-au pierdut viaţa anul trecut din cauza ploilor torenţiale.
Ploile par să fi fost declanşate de un front atmosferic cald şi umed dinspre Oceanul Pacific, care a intensificat activitatea frontului ploios sezonier. A contribuit, de asemenea, taifunul care s-a abătut asupra Japoniei în această săptămână, potrivit autorităţilor.
Problemele meteorologice ale Japoniei sunt însă departe de a se fi terminat întrucât taifunul Maria, care se formează în Oceanul Pacific, este prognozat să se intensifice şi devină o furtună de gradul 4 şi ar putea să se abată asupra insulei sud-vestice Okinawa la începutul săptămânii viitoare.
Vezi şi: Mănăstirea Bârsana, sub ape-VIDEO. Evacuare cu buldozerul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu