Sute de noi geoglife misterioase au fost descoperite în Nazca folosind inteligența artificială / foto în articol

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Arheologii de la Universitatea Yamagata din Japonia, care lucrează în colaborare cu Ministerul Culturii din Peru, au descoperit 303 noi geoglife în regiunea Nazca Pampa din Peru.

Geoglifele sunt motive create pe sol prin manipularea pietrelor de suprafață, tradiție care a apărut pentru prima dată în jurul secolului I î.Hr. în perioada Nasca inițială (100 î.Hr. până în 50 d.Hr.) și a continuat până în secolul al XV-lea în perioada Ica, scrie Heritage Daily.

Aplicarea combinată a dronelor și a tehnologiei avansate de inteligență artificială (AI), dezvoltată în parteneriat între Institutul Nazca al Universității Yamagata și IBM Research, a permis un progres semnificativ în studiul Nazca Pampa și a dublat numărul de geoglife cunoscute.

O lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) menționează:

„Chiar și cu exemple de antrenament limitate, abordarea dezvoltată de AI este demonstrată a fi eficientă în detectarea geoglifelor mai mici de tip relief, care spre deosebire de linia gigantică, sunt foarte greu de deslușit. Relatarea îmbunătățită a geoglifelor figurative ne permite să analizăm motivele și distribuția acestora în Pampa Nazca”, au scris cercetătorii.

Noile geoglife constau atât din reprezentări umane (antropomorfe) cât și din animale, precum și din forme și linii geometrice. Spre deosebire de renumitele linii Nazca, aceste geoglife mai mici se găsesc adesea de-a lungul căilor antice și se crede că sunt mult mai vechi.

Arheologii de la Universitatea Yamagata au explicat că aceste noi geoglife sunt considerate a fi legate de activitățile de zi cu zi, servind drept markeri pentru rutele de călătorie, reprezentări ale grupurilor sociale sau au fost folosite în ritualuri la scară mică. Alte teorii sugerează că au fost create pentru a fi văzute de zeități de sus sau servite ca un calendar cu aliniamente astronomice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel