Marina australiană a început vineri evacuarea a sute de persoane blocate într-un oraş înconjurat de incendii în condiţiile în care există riscul ca incendiile de vegetaţie care afectează ţara să se agraveze în acest weekend, informează AFP.
Publicitate
Nava HMAS Choules a fost amarată într-un debarcader din oraşul Mallacoota, situat în statul Victoria, pentru îmbarcarea familiilor, a bunurilor personale şi a animalelor de companie. Unii dintre locuitori s-au refugiat încă din Ajunul Anului Nou pe plajă pentru a se proteja.
"O mie de oameni vor fi evacuaţi din zonă în această după-amiază", a declarat premierul australian Scott Morrison.
Comandantul Marinei, Scott Houlihan, a declarat reporterilor că 60 de persoane au fost transportate pe calea aerului în cursul nopţii din Mallacoota, iar peste 960 de persoane s-au înscris pentru a fi evacuate.
Cel puţin douăzeci de persoane au decedat, alte câteva zeci sunt date dispărute şi peste 1.300 de locuinţe au fost mistuite de flăcări de la începutul sezonului de incendii din septembrie. O zonă de două ori cât suprafaţa Belgiei a ars.
Numărul persoanelor date dispărute în Victoria a ajuns la 28, a declarat vineri într-o conferinţă de presă premierul statului Victoria, Daniel Andrews, citat de DPA.
Sâmbătă, temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius, iar autorităţile au declarat stare de urgenţă în sud-estul ţării, cea mai populată regiune din Australia.
Mii de turişti şi localnici au fost sfătuiţi să părăsească zonele cele mai expuse pe o suprafaţă de aproximativ 300 de kilometri de-a lungul coastei, situaţie care a condus la producerea de ambuteiaje pe drumurile către Sydney şi Canberra.
Ministrul Transporturilor din New South Wales, Andrew Constance, a declarat că aceasta este cea mai amplă operaţiune de evacuare lansată vreodată în regiune, notează AFP.
Aeronave militare au descărcat alimente în zonele izolate. Premierul statului Victoria, Dan Andrews, a declarat că telefoane prin satelit au fost de asemenea furnizate în aceste regiuni, precum şi apă şi echipamente de urgenţă, scrie Agerpres.
Premierul Scott Morrison, care a fost anterior criticat pe reţelele de socializare pentru că a plecat într-o vacanţă peste hotare în timpul acestei situaţii grave, precum şi pentru faptul că guvernul pe care îl conduce nu reuşeşte să adopte politici adecvate pentru combaterea încălzirii globale, se confruntă cu noi critici pentru modul în care gestionează această criză. În oraşul Cobargo, Morrison a fost huiduit, în special de o tânără mamă în lacrimi şi de un pompier voluntar care a refuzat să dea mâna cu acesta. Nu vei mai avea voturile noastre, a strigat un locuitor. Este nedrept. Suntem complet uitaţi aici, s-a plâns un altul.
"Oamenii sunt supăraţi, au pierdut foarte mult, a recunoscut premierul. Înţeleg în totalitate ce simt oamenii. Nu o iau personal, a adăugat el.
Incendiile de vegetaţie, deosebit de violente în acest an, au un impact considerabil asupra marilor oraşe din Australia. Locuitorii din Melbourne şi Sydney resimt vineri fumul emanat de incendiile din împrejurimi, iar turneul internaţional de tenis de la Canberra a fost relocat în Bendigo (Victoria).
De asemenea, milioane de animale au pierit în incendii... mamifere, păsări, reptile, a declarat presei Megan Davidson, director la Wildlife Victoria.
Fumul degajat de incendiile de vegetaţie din Australia a ajuns şi în Noua Zeelandă, situată la o distanţă de câteva mii de kilometri, iar gheţarii, care de obicei au culoarea albă, au prins o nuanţă caramel, potrivit serviciilor de meteorologie şi relatărilor de pe reţelele de socializare.
Australia se confruntă din septembrie cu incendii violente. Focarele au fost intensificate în sud-estul continentului de condiţiile meteorologice favorabile propagării flăcărilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu