De Ziua Naţională a Transplantului autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la numărul scăzut de donatori din țara noastră.
Cea de-a 15-a aniversare a Zilei Naţionale a Transplantului în România a fost organizată anul acesta sub auspiciile Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale de Transplant în cadrul unor festivităţi desfăşurate la Biblioteca Academiei Române.
Ultimele trei luni au însemnat un reviriment al transplantului de organe în România, ceea ce a dus la şansa nesperată a unor pacienţi români de a trăi datorită organelor donate de "îngerii" lor. Anul trecut numărul de donatori a scăzut dramatic, criza de încredere în sistem marcând "un mare pas înapoi" şi determinând pierderea unor pacienţi care aşteptau o şansă la viaţă.
"Reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant cu scopul de a transparentiza şi eficientiza procedurile de transplant începe să dea rezultate. Faptul că în ultima perioadă au fost efectuate mai multe prelevări pentru transplant este un semn ca suntem pe drumul cel bun. În 2019, dintr-un număr de 76 de declarări de moarte cerebrală avem 31 de donatori reali, şi, dacă în ianuarie - februarie am avut doar 4 donatori, iată că din martie avem deja un număr de 27 de donatori. O creştere spectaculoasă în contextul în care am înregistrat un regres în anii anteriori", a declarat în deschiderea conferinţei Dr. Tiberius-Marius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Participanţii la conferinţa de presă au menţionat că problemele spinoase şi urgente constau în numărul redus de donatori- 3,5 la un milion de locuitori, deşi în perioada 2013-2016 au fost înregistraţi un număr dublu, de 7 donatori la un milion de locuitori, numărul scăzut de spitale care identifică donatorii şi se ocupă de prelevarea de organe - la nivel naţional din 40 de spitale acreditate sunt active doar 5 în acest program.
Şeful ANT a dat publicităţii datele încurajatoare privind pacienţii transplantaţi în cursul acestui an. Până la 31 mai 2019 s-au înregistrat 31 de donatori pentru intervenţii de prelevare multiorgan. La nivel naţional au fost identificate 76 declarări de moarte cerebrală, în 17 cazuri familia a refuzat donarea, în celelalte 26 de cazuri, alte cauze medicale nu au permis prelevarea. Există un drum lung de la momentul declarării morţii cerebrale până la momentul finalizării prelevării multiorgan, a precizat Dr. Radu Zamfir.
S-au efectuat 21 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi 4 intervenţii de ficat de la donatori în viaţă, 53 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 26 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienţi în viaţă. S-au realizat, de asemenea, în primele 6 luni două transplanturi de cord şi două de plămân şi au fost exportate doua grefe cardiace şi cinci grefe pulmonare către Eurotransplant. Totuşi, încă sunt sute de pacienţi înregistraţi pe listele de aşteptare ale ANT care aşteaptă un telefon salvator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News