Peste 700 de polițiști și jandarmi care au participat la misiuni internaționale de menținere a păcii nu și-ar mai fi primit diurnele de 15 ani. Pentru fiecare, suma se ridică la aproximativ 15.000 de euro anual.
Peste 700 de polițiști și jandarmi care au participat la misiuni internaționale de menținere a păcii susțin că există o decizie din 2004 a Guvernului care stabilește diurnele pentru misiuni externe, hotărâre care însă ar fi fost ținută la secret.
Aceștia au deschis mai multe procese în care solicită plata diurnelor pe care nu le-ar fi primit de 15 ani, dar și dobânzile. De altfel, unii au și câștigat în instanță.
Avocatul polițiștilor și jandarmilor, Ion Militaru, a declarat la Antena3, că 'totul a început în 2004, anul intrării României în NATO, când Guvernul României a dorit să-și alinieze legislația în domeniul drepturilor de care ar trebui să beneficieze veteranii din teatrele de operații la nivel occidental. Au adoptat această Hotărâre de Guvern, au comunicat-o Ministerului de Interne, cu obligația expresă de a o pune în aplicare. Ministerul a comunicat-o mai departe inspectoratelor, cu aceeași mențiune.'
'În 2008, a fost modificată printr-o altă Hotărâre de Guvern clasificată, iar în 2020 a fost abrogată. Timp de 16 ani, nimeni n-a știut nimic de această Hotărâre pentru că nu a fost publicată în niciun registru intern, nu a fost adusă niciodată la cunoștința veteranilor.
În 2019-2020, s-au scurs anumite informații, s-a aflat de această Hotărâre și au început procesele.
În acest moment, sunt aproximativ 700 de procese la nivel național, peste 200 câștigate de veterani în primă instanță și aproximativ 20 de soluții definitive care au confirmat poziția veteranilor.
Probabil că, la acel moment, Ministerul de Interne, Guvernul României, a dorit să se laude la partenerii externi că *Uite, am intrat în NATO, avem o legislație ca a voastră.', a explicat Ion Militaru.
Întrebat de Nadina Câmpean dacă banii aceștia nu s-au acordat niciodată, indiferent de ministru și Guvernare, Ion Militaru a răspuns că 'indiferent de ministru sau Guvernare, nu a fost acordată această diurnă în valută, în situația în care organizațiile internaționale plăteau o anumită indemnizație.'
'Ministerul a interpretat în mod greșit că atunci când organizația internațională plătește o indemnizație, statul român nu mai trebuie să plătească această diurnă în valută. Ori, cele două drepturi sunt distincte, au scopuri diferite.', a mai spus avocatul polițiștilor și jandarmilor, la Antena3.
Ulterior, avocatul Ion Militaru a subliniat că 'toate deciziile favorabile veteranilor au fost puse în executare, în cel mult două luni. Toți cei care au câștigat au încasat banii prevăzuți în decizii și în hotărârea de guvern'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci