Sutienul-ecograf, soluția pentru depistarea precoce a cancerului de sân

Sutienul-ecograf, soluția pentru depistarea precoce a cancerului de sân. FOTO: Freepik @Anastasia Kazakova
Sutienul-ecograf, soluția pentru depistarea precoce a cancerului de sân. FOTO: Freepik @Anastasia Kazakova

Cancerul de sân poate fi depistat precoce cu ajutorul unui dispozitiv inovativ, sutienul-ecograf.

Cancerul de sân este cel mai răspândit cancer din lume, la femei, iar potrivit OMS; în 2020, 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate la nivel global, în timp ce peste 680 de mii de femei au decedat.

De depistarea precoce a cancerului de sân depind atât administrarea tratamentului, cât și șansa de supraviețuire.

A fost dezvoltat un scaner cu ultrasunete, care poate fi integrat în sutien, pentru depistarea precoce a cancerului de sân la femeile cu risc crescut: testat pe o femeie de 71 de ani, s-a dovedit că produce imagini cu o rezoluție comparabilă cu cea a sondelor ecografice utilizate în centre medicale.

Rezultatele au fost publicate în revista „Science Advances” de către cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite.

Dispozitivul, puțin mai gros decât un plasture, este imprimat în 3D cu o structură de tip fagure, care se adaptează la forma sânului. Pentru a imprima imagini ale întregului sân, folosește un scaner cu ultrasunete plasat în interiorul unui mic tracker, care poate fi mutat în șase poziții diferite.

De asemenea, scanerul poate fi rotit pentru a captura imagini din unghiuri diferite și nu necesită competențe specifice pentru a funcționa.

Testat pe o femeie de 71 de ani cu antecedente de chisturi mamare, s-a dovedit a fi capabil să detecteze formațiuni de până la trei milimetri (diametrul tumorilor în stadiu incipient) până la o adâncime de opt centimetri.

Ideea acestui dispozitiv reutilizabil i-a venit expertului în materiale Canan Dagdeviren, care a văzut o femeie din familie murind la vârsta de 50 de ani din cauza cancerului de sân, apărut între două screening-uri, notează rador.

Mamografia și ecografia, investigațiile imagistice obligatorii

Cancerul de sân se poate depista cu ajutorul a două investigații imagistice non-invazive, ecografia, indicată după 35 de ani, în timp ce mamografia este indicată după vârsta de 40 de ani.

De asemenea, primul semn poate să fie depistat în urma autopalpării sânilor, iar în cazul în care apare o suspiciune se recomandă prezentarea la medicul ginecolog, care va decide pașii următori.

Pentru confirmarea diagnosticului este nevoie să fie efectuată biopsia, care ajută inclusiv la stadializarea tumorii.

Cancerele care se dezvoltă în intervalul de timp dintre mamografiile programate în mod regulat reprezintă 20-30% din toate cazurile de cancer de sân și tind să fie mai agresive decât cele găsite în timpul examenelor de rutină.

Pentru a ajuta aceste femei, cercetătoarea Canan Dagdeviren s-a gândit să dezvolte un dispozitiv de diagnostic portabil, care să permită o monitorizare mai continuă pentru a crește rata de supraviețuire cu până la 98%. 

Citește și: Inteligența artificială, depistare mai rapidă a cancerului de sân. Peste 2,3 milioane de cazuri au fost diagnosticate în 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel