Analistul Bogdan Chirieac a comentat momentul politic în care ne aflăm, odată cu începerea procesului de învestitură a Guvernului Ciolacu 2.0.
La ora 17:00 a început ședința de plen în care se va da votul de învestitură pentru al doilea Guvern Ciolacu.
Parlamentarii de la AUR, nemulțumiți de modul în care a decurs procedura accelerată pentru desemnarea premierului, audierile de miniștri încheiate în totalitate cu aviz favorabil, dar și de prezența lui Klaus Iohannis în continuare la Cotroceni, au ales să protesteze încă de la începutul acestei ședințe. Aceștia au scandat „Cine suntem noi? AUR”.
Senatorul AUR Mircia Chelaru a solicitat declararea postului de președinte al României ca fiind vacant, propunând ca Ilie Bolojan, noul președinte al Senatului, să ocupe temporar această poziție. Totodată, George Simion a cerut la începutul ședinței de plen ca partidele de la putere să respecte cu adevărat Constituția și procedurile de desemnare a Executivului.
În acest moment, calculele ne arată că Alianța PSD-PNL-UDMR- minorități naționale are cu 11 voturi peste pragul necesar. USR a anunțat că nu va vota acest Guvern, în timp ce surprizele nu au întârziat să apară în cursul zilei. Mai mulți parlamentari din tabăra suveranistă, mai exact 21 de persoane de la AUR, POT și SOS, ar fi „trădat” cauza lor, votând favorabil pentru conducerile celor două Camere. Potrivit surselor Antena 3 CNN, unii dintre ei au negociat cu social-democrații și liberalii pentru a trece în rândurile lor.
Analistul Bogdan Chirieac a comentat despre procesul de învestitură, viitorul Guvern Ciolacu 2, dar și despre protestul suveraniștilor în Parlament și viitoarele proiecte pentru România, făcând o veritabilă captură a momentului politic în care ne aflăm.
„Eu cred că este un guvern de 4 ani și mă bazez pe faptul că nu este posibilă o altă majoritate guvernamentală. O altă majoritate poate reieși din alegeri anticipate, dar știm foarte bine că ele sunt practic imposibil de organizat. Odată aleși și așezați în parlament, nu mai vor să plece de acolo. Deci, în actuala structură a parlamentului nu văd o altă majoritate. O altă majoritate posibilă s-ar putea face cu AUR, ceea ce e puțin probabil. E puțin probabil, cel puțin vreo 2 ani de acum încolo. Nu știu după aceea. Văd că multe partide suveraniste se divid în Europa, inclusiv partidul doamnei Giorgia Meloni. Într-un orizont apropiat, să spunem un an sau doi ani, altă majoritate parlamentară nu este posibilă, și atunci rămâne acest guvern. Acest guvern va avea niște dificultăți uriașe. Reforma statului nu mai poate aștepta. Dânșii nu vor să o facă. Nu am auzit nimic despre reforma statului, dar reforma va veni peste dânșii, vrând sau nevrând”, a spus Bogdan Chirieac.
„Legea bugetului va fi o fantasmagorie, cum a mai fost în România. Ținem minte că s-a dat bugetul care ajungea până în august. Probabil că așa va fi și acum, în sensul în care cheltuielile și veniturile nu vor fi dimensionate. Cheltuielile se vor face, iar veniturile nu vor veni. Se vor acoperi cu credite externe, tot mai hotărâtoare, și de-asta cred că vom avea de-a face și cu FMI-ul. Alegerile prezidențiale se vor face în martie sau aprilie, fiindcă rămânerea peste măsură a lui Klaus Iohannis la Cotroceni ridică mari probleme în societate. Tensiunea ajunge la paroxism, ca să știm despre ce vorbim. Problema e reforma statului. La reforma statului nu se pune problema să înceapă în acest moment. Atenția este pe reforma administrației. Îi vedem făcând din 3.200 UAT-uri în 1.000 de UAT-uri? Să fim serioși. Vedem justiția funcțională? Hai să fim serioși”, a completat Bogdan Chirieac.
„Am văzut această chestiune la votul privind președinții Camerelor. Datorită acestui fapt nu cred că se pune problema de majoritate pentru actualul Guvern în parlament. Cred că va fi o majoritate care se va contura cu tot mai multă putere, dincolo de ce a ieșit la alegeri. Nu știu dacă e cazul și celor de la AUR, dar cred că SOS și POT ar putea să aibă parlamentari care să treacă la PSD și PNL. Aici e vorba de stabilitate. E în regulă din punctul acesta de vedere. Nu cred că Guvernul va avea probleme în Parlament”, a concluzionat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu