Liderul PCM, Szasz Jeno, a ţinut să precizeze, miercuri, într-o conferinţă de presă, că statul român ar trebui să trateze minorităţile naţionale cu „discriminare pozitivă“ şi să facă totul pentru ca „maghiarii din această ţară să rămână aici, să se simtă, să fie mulţumiţi ei de soarta lor“.
Acesta a susţinut că nu politicienii din Bucureşti trebuie să se declare mulţumiţi de starea comunităţii maghiare din ţară. „Noi ar trebui să fim mulţumiţi, nu invers. Îşi dau cu părerea că maghiarii trăiesc bine şi că au toate drepturile, dar noi nu simţim starea asta de bine şi nici că am avea drepturile colective asigurate. Dimpotrivă, drepturile colective nu sunt codificate în România, nici acum revizuirea Constituţiei nu prevede drepturile colective ale minorităţilor naţionale. Dacă am fi o ţară europeană nici nu ar trebuie să vorbim de minorităţi, ci de comunităţi naţionale. Dreptul colectiv înseamnă că subiectul problemei este comunitatea însăşi, nu eu personal am dreptul de a vorbi în limba maternă, ci comunitatea să aibă dreptul la o universitate de stat în limba maghiară, pe care nu o avem nici azi“, a spus Szasz Jeno.
Acesta a ţinut să precizeze că nu secuii ameninţă România, ci secuii sunt provocaţi într-un mod „foarte grosolan şi necivilizat“. 'Nu secuii ameninţă România, ci secuii sunt provocaţi într-un mod foarte grosolan şi necivilizat, şi fără cultură, şi fără tradiţie (...) de cei care, spre exemplu, au propus să regionalizăm Ţara Românească în 8 judeţe, iar Ţinutul Secuiesc să intre într-o regiune cu 8 judeţe, unde maghiarii devin minoritari, chiar de domnul Traian Băsescu şi Guvernul PDL', a declarat liderul PCM, Szasz Jeno. Acesta a opinat că prin includerea celor trei judeţe într-o regiune mare se pune în pericol viitorul comunităţii maghiare.
Într-o altă conferinţă de presă, susţinută miercuri la Sfântu Gheorghe, vicepreşedintele filialei PCM Covasna, Fazakas Tibor a declarat că 'România este de 91 de ani, de când s-a mărit, în permanent război cu minorităţile' şi că datele statistice dovedesc că statul român a dus o politică de asimilare şi de omogenizare a acestora. În opinia acestuia, proiectul de reorganizate teritorială a României, propus de Guvern tinde să se înscrie în acelaşi registru, pentru că nu permite judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, locuite preponderent de maghiari, să formeze o regiune distinctă.
În context, acesta a amintit că statul român nu şi-a onorat promisiunea făcută la Alba Iulia în 1918, de a acorda minorităţilor din Transilvania dreptul la autonomie şi a mai spus că România ar trebui să ţină seama de tratatele internaţionale pe care le-a ratificat cu privire la drepturile şi protejarea minorităţilor naţionale. În ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială, Fakazak Tibor a declarat că acest proces nu ar trebui să se facă în pripă, ci pe baza unor dezbateri publice, reamintind că PCM susţine ideea 'regionalizării asimetrice', respectiv acordarea de competenţe autorităţilor locale în funcţie de cerinţele acestora.
sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News