Dacă ai avut probleme cu justiţia în Spania şi vrei să revii, este important să ştii ce să faci înainte de a intra pe teritoriul spaniol.
Problemele cu legea, chiar dacă mici dar nerezolvate, s-ar putea să fi devenit mai mari între timp. Trebuie să ştii că ai nevoie de ştergerea cazierului judiciar, "cancelación de antecedentes penales".
Avocatul Carmen Pop din Madrid primeşte multe cereri, mai ales din străinătate, prin care românii care au avut probleme, chiar şi o amendă neplătită se interesează de situaţia lor juridică pe teritoriul Spaniei. Este specializat în Drept Penal, şi se ocupă şi de aceste practici. "Mă contactează români care au plecat din Spania şi acum se află, temporar, în alte ţări. Au avut, în trecut, probleme cu justiţia aici", a declarat pentru Ziarul Românesc Spania, avocatul Carmen Pop, potrivit Rador care ctează Ziarul Românesc.
"O româncă, implicată într-un dosar de prostituţie în Spania, m-a sunat să mă întrebe dacă poate ajunge la Malaga pe aeroport. Acum s-a stabilit în altă ţară. Ar dori să revină în Spania, cu cei doi copii", a povestit avocatul Carmen Pop.
Preocuparea românilor care au avut probleme judiciare de a reveni în Spania este justificată şi foarte frecventă. Probleme mici, cum ar fi o simplă notificare într-un dosar penal în care autorităţile spaniole nu au reuşit să te găsească, pot să complice mult viaţa de zi cu zi.
Cererea trebuie făcută înainte de reveni în Spania. Simpla aterizare pe teritoriul spaniol fără a şti exact dacă ai încheiat socotelile cu justiţia spaniolă este riscantă. Sfatul avocatului: când vrei să mergi într-o ţară unde ai avut probleme cu legea, mai întâi să rezolvi problemele de natură penală. Altfel, în loc să ajungi pe plajă, la soare, ai putea ajunge să îşi petreci vacanţa la răcoare.
Cazierul judiciar poate fi şters dacă, după îndeplinirea unei pedepse, persoana nu a săvârşit o nouă infracţiune, într-o perioadă care variază între 6 luni şi 10 ani, în funcţie de gravitatea infracţiunii.
Termenele sunt stabilite în articolul 136 din Codul penal:
- șase luni pentru pedepse uşoare
- doi ani pentru pedepsele care nu depăşesc douăsprezece luni şi cele aplicate pentru infracţiuni de imprudenţă
- trei ani pentru restul de pedepse mai puţin grave
- cinci ani pentru restul pedepselor mai puţin grave egale sau mai mari de trei ani
- zece ani pentru pedepse grave
Ştergerea cazierului judiciar în Spania nu se face în mod automat. Se face întotdeauna la cererea persoanei interesate.
"În cazul doamnei stabilită în afara Spaniei, dacă nu trece prin această procedură, şi vine cu copii, ar putea fi arestată pentru un maxim de 3 zile, fiind obligată să declare un domiciliu oficial în Spania. În astfel de cazuri, copiii pot ajunge în grija serviciilor sociale până la finalizarea procesului şi eliberarea părintelui" a mai precizat Carmen Pop.
Citește și:
Viză de muncă și taxe la 15%: așa vrea Spania să atragă cât mai mulți ”nomazi digitali”
A locui într-o țară mediteraneană profitând de vremea bună și mâncarea excelentă fără a renunța la cele mai bune salarii oferite de marile companii și plătind puține taxe. Este visul multor ”nomazi” digitali, lucrătorii la distanță care s-au înmulțit în timpul pandemiei de Covid, care ar putea deveni în curând o realitate stabilă în Spania.
Guvernul de la Madrid a decis, de fapt, să introducă o viză pentru cetățenii non-europeni care intenționează să se mute în Spania, păstrându-și locul de muncă în altă țară.
Pentru a încuraja nomazii digitali să se mute în Peninsula Iberică, executivul lui Pedro Sanchez este gata să garanteze un fel de taxă forfetară de 15% în primii patru ani în Spania împotriva unei cote de bază de 25%.
Viza pentru lucrătorii la distanță care doresc să treacă la lucrul inteligent din Spania va fi valabilă inițial un an, dar poate fi reînnoită până la cinci ani, în funcție de circumstanțele solicitantului. Permisul de ședere legal oferit de Spania va putea fi extins și la familia nomadului digital. Noua legislație încă nu a fost aprobată și, prin urmare, este susceptibilă de modificări, potrivit Europa Today. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News