Fostul ministrul al Agriculturii, democrat-liberalul Valeriu Tabără, a criticat, duminică, declarațiile liberalului Varujan Vosganian referitoare la reducerea creșterii economice din cauza secetei, arătând că mințile celor din Guvern sunt cele cuprinse de secetă, în frunte cu ministrul de resort, Daniel Constantin.
Adevărata secetă din România nu este una nici atmosferică, nici pedologică, ci seceta din mintea celor aflați la guvernare, a declarat Valeriu Tabără, considerând că populația este ”îmbrobodită” cu o poveste nejustificată, precum aceea că din cauza secetei nu ai făcut creștere economică la nivel național.
"Zilele trecute, și încep de la această afirmație a unui om de economie, eu aș spune în ghilimele, care se cheamă Varujan Vosganian și care găsea argumente că reducerea creșterii economice din acest an se datorează strict secetei. E adevărat că a fost o secetă extraordinară pedologică, atmosferică și culmea, că a cuprins și mințile din Guvern, nu mai spun de la Ministerul Agriculturii. E secetă peste tot și s-ar putea ca pe seceta aceasta să se fi contractat celulele și şi iată că plouă şi probabil la unii să le plouă în cap şi să vină cu noi idei pe mai departe. (...) La dl Vosganian, acolo e seceta, de minte, nu seceta de soare, pentru că justificarea că a fost secetă și nu ai făcut creștere economică la nivel național este o poveste prin care crede că îmbrobodește pe toată lumea", a declarat democrat-liberalul într-o conferință de presă.
Valeriu Tabără a criticat, de asemenea, unele declarații ale actualului ministru al Agriculturii privind realizările din fosta guvernare, care, în loc să explice producțiile slabe din 2012, deleagă responsabilitățile și pleacă să se încălzească la soare.
"Au apărut câteva chestiuni din partea ministrului Agriculturii în ceea ce privește realizările din 2012 comparativ cu cele din 2011, cu vinovații. Unii și-au permis să-și ia concedii și încălzindu-se la mare au considerat că trebuie să vină să spună niște vinovați sau să argumenteze de ce în 2012 nu s-au realizat producțiile și, desigur, cele necesare în agricultură. (...) Îl mai întreb pe Daniel Constantin cine conduce ministerul Agriculturii, pentru că am înțeles că a delegat toate drepturile de semnătură (...) Nu a fixat o perioadă, este un obicei al unor minștri pentru a-și elimina din resposabilități (...) Incredibil câtă incompetență, toți fug de răspundere, dar fac politică, ori sunt câteva ministere în care nu poți fi șef de partid, pentru că de dimineața până seara nu poți fi în altă parte decât la minister", a conchis democrat-liberalul, citează NewsIn.
Tabără a mai susţinut că a avertizat încă din toamna anului 2011 că acest an va fi unul greu, în care domeniul agricol va fi afectat de secetă, fapt pentru care a şi convocat Consiliul Naţional pentru Combaterea Secetei. El a precizat că actualul ministru al Agriculturii nu numai că nu a convocat acest for, dar nu a supravegheat procesul de irigare în acest an, multe dintre canalele de irigaţii nefiind folosite în primăvară, Valeriu Tabără insistând asupra faptului că filosofia privind irigațiile trebuie schimbată în concordanță cu noile condiții climaterice, acum când plantele se usucă de sus în jos.
"Anul acesta a fost un an senzațional din punct de vedere climatic. Nu seceta pedologică a fost determinantă a producției, ci seceta atmosferică. Ați văzut că plantele s-au uscat de sus în jos, înseamnă că pe lângă sistemele de irigații trebuie să construim și alte sisteme, de pildă împădurire, așa cum au făcut bulgarii sau ungurii și astea sunt programe de viitor. Trebuie schimbată inclusiv filosofia privind irigațiile", a explicat fostul ministru al Agriculturii.
"Au fost contracte pentru peste 200.000 de hectare, de ce s-au irigat numai 100.000? Vă spun eu, pentru că ANIF (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, n.red.) nu înțelege relația benefică cu utilizatorii de apă, cu acele peste 400 de organizații de utilizatori de apă (...) România dispune de circa 1,4 milioane de hectare de sisteme de irigații funcționale, din cele 3,2 milioane. Din acestea, 740.000 pot fi puse în funcțiune oricând. De ce nu le-au folosit?", a adăugat fostul ministru al Agriculturii.
În opinia fostului ministru al Agriculturii, românii se vor confrunta cu o creștere spectaculoasă de prețuri la alimente, care vor depăși pragul de 10%.
"Niciodată preţurile materiei prime şi ale producţiei agricole nu au fost atât de ridicate ca acum. Aceste preţuri sunt justificate, în primul rând costuri mai mari şi a doua, reducerea producţiei nu numai la nivelul României, ci şi la nivel internaţional. Problema stocurilor de cereale şi a pieţei cerealelor în plan internaţional este una extraordinar de importantă în prezent şi în viitorul imediat apropriat nu vor scădea preţurile. (...) În acest an vom asista la creşteri spectaculoase de preţ, pentru că nu există altă alternativă", a conchis Valeriu Tabără, care acuză Ministerul Agriculturii de o lipsă de decizii care să susțină acest domeniu de activitate, în timp ce ministrul de resort face politică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News