Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. De ce nu trebuie să consumi alimente și băuturi roșii

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuita pe 29 august. Astăzi, credincioșii țin post. Iată de ce nu trebuie să consumi alimente și băuturi roșii în această zi.

Este o zi înscrisă cu roşu în calendarul bisericesc. Ziua de 29 august este o zi de post, indiferent de ziua săptămânii în care cade. Postul înseamnă abţinerea de la mâncarea "de dulce", adică lapte, ouă, carne, peşte şi derivate ale acestora, dar şi o înfrânare a faptelor şi a gândurilor noastre păcătoase, scrie crestinortodox.ro.

Biserica ne cere să postim în această zi pentru a nu ne asemăna cu Irod, care din cauza ospăţului fără măsură a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, ca să ne asemănăm cu viaţa înfrânată a lui Ioan.

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul încheie şirul sărbătorilor din anul bisericesc, an care se termină pe 31 august.

În cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinţii Părinţi au fixat şase sărbători în calendar, trei sunt trecute cu cruce roşie (7 ianuarie- Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 24 iunie - Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi 29 august - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul) şi trei cu cruce neagră (23 septembrie - Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, 24 februarie - Prima şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul şi 25 mai - A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul).

De ce nu trebuie să consumi alimente și băuturi roșii 

La praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, se ţine post. E bine să nu se mănânce roşii, pepene roşu, alte fructe, mâncăruri sau băuturi de culoare roşie, în memoria sângelui vărsat de Sfânt, scrie observatordetimis.ro. Unii mănâncă numai struguri sau chiar ţin post negru.

Nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna, nu se folosesc farfurii sau alte blide. Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat. Trebuie evitate orice alimente de formă rotundă. În popor, sărbătoarea mai e cunoscută şi ca “Sfântul Ioan cap tăiat”, “Sântion de toamnă”, “Sfântul Ioan taie capul pe curechi”, “Crucea mică” ori “Brumariul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel