Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, duminică, 29 august. Zi de post

biserică
biserică

Pe data de 29 august 2021 este mare sărbătoare în calendarul ortodox, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Pentru că pe 1 septembrie începe noul an bisericesc, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerat ultimul praznic al anului. În această zi se ține post.

Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care a spus Duhul Sfânt prin prorocul Maleahi: "Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta" (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27). Înger, vârful prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul şi Botezătorul lui Hristos - el a fost toate acestea.

Ce să nu faci pe 29 august

De această sărbătoare sunt legate numeroase tradiții și superstiții. Astfel, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. La biserică se duc spre sfințire pere, castraveți și struguri. Aceste fructe se împart celor flămânzi și săraci, copiilor și bătrânilor. Fructele se împart în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii, iar strugurii și pâinea caldă se împart pentru bunăstarea familiei, liniște în casă și spor.

Pe 29 august, nu se bea vin roşu, deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului.  

----

VEZI ȘI: Ghiveci cu legume a la Cezar Osiceanu. Rețetă ușor de făcut

Pilotul Cezar Osiceanu vă invită la ghiveci cu legume.

”Ingrediente:

1 ardei gras roșu și bucălat

1 ardei gras verde de gelozie pe vărul lui roșu

200-300 gr de mazăre proaspătă

300 gr de ciuperci cu pălăria cât mai mare

1 morcov serios tăiat fâșii lunguiețe

1/2 de țelina tăiată în felii subțiri și grațioase

1 ceapă roșie și 1 albă tăiată rondele potrivite

1 ardei iute și nu prea tăiat rondele subțiri

1 legătura de ceapă verde și 1 de usturoi verde tocate

Piper negru, cimbru, boia dulce, un pic de curry, mărar și pătrunjel proaspăt și un pic de mentă verde

Un pahar de vin alb demisec și ușor parfumat

Mod de preparare:

Călim întâi morcovii și îi punem în cratiță. Apoi ardeiul gras călit se așează peste morcovi în aceeași cratiță. Călim separat - ceapa roșie cu cea albă - ceapa și usturoiul verde, pălăriile ciupercilor tăiate în patru, grațioasele feliuțe de țelină. După care le punem pe toate în cratița în care un pahar de vin și un pic de apa vor asigura locul pentru introducerea boabelor de mazăre. După circa 10 minute de fierbere la foc mediu timp în care amestecăm ușor pentru ca să nu se lipească vreun ingredient de fundul cratiței venim cu mirodeniile plus menta verde. Când o servim caldă sau rece, verdeața proaspăta va face și gustul, și imaginea mai plăcută tuturor Gata că vi s-a făcut deja foame și până la Paști mai e un pic!”, a spus Cezar Osiceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel