Pe data de 29 august 2021 este mare sărbătoare în calendarul ortodox, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Pentru că pe 1 septembrie începe noul an bisericesc, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerat ultimul praznic al anului. În această zi se ține post.
Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care a spus Duhul Sfânt prin prorocul Maleahi: "Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta" (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27). Înger, vârful prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul şi Botezătorul lui Hristos - el a fost toate acestea.
De această sărbătoare sunt legate numeroase tradiții și superstiții. Astfel, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. La biserică se duc spre sfințire pere, castraveți și struguri. Aceste fructe se împart celor flămânzi și săraci, copiilor și bătrânilor. Fructele se împart în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii, iar strugurii și pâinea caldă se împart pentru bunăstarea familiei, liniște în casă și spor.
Pe 29 august, nu se bea vin roşu, deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului.
----
VEZI ȘI: Ghiveci cu legume a la Cezar Osiceanu. Rețetă ușor de făcut
Pilotul Cezar Osiceanu vă invită la ghiveci cu legume.
”Ingrediente:
1 ardei gras roșu și bucălat
1 ardei gras verde de gelozie pe vărul lui roșu
200-300 gr de mazăre proaspătă
300 gr de ciuperci cu pălăria cât mai mare
1 morcov serios tăiat fâșii lunguiețe
1/2 de țelina tăiată în felii subțiri și grațioase
1 ceapă roșie și 1 albă tăiată rondele potrivite
1 ardei iute și nu prea tăiat rondele subțiri
1 legătura de ceapă verde și 1 de usturoi verde tocate
Piper negru, cimbru, boia dulce, un pic de curry, mărar și pătrunjel proaspăt și un pic de mentă verde
Un pahar de vin alb demisec și ușor parfumat
Călim întâi morcovii și îi punem în cratiță. Apoi ardeiul gras călit se așează peste morcovi în aceeași cratiță. Călim separat - ceapa roșie cu cea albă - ceapa și usturoiul verde, pălăriile ciupercilor tăiate în patru, grațioasele feliuțe de țelină. După care le punem pe toate în cratița în care un pahar de vin și un pic de apa vor asigura locul pentru introducerea boabelor de mazăre. După circa 10 minute de fierbere la foc mediu timp în care amestecăm ușor pentru ca să nu se lipească vreun ingredient de fundul cratiței venim cu mirodeniile plus menta verde. Când o servim caldă sau rece, verdeața proaspăta va face și gustul, și imaginea mai plăcută tuturor Gata că vi s-a făcut deja foame și până la Paști mai e un pic!”, a spus Cezar Osiceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News