La nou-născuţi este recomandat să nu se taie cordonul ombilical imediat după naştere, ci după trei minute. Potrivit British Medical Journal, motivul este evitarea riscului unei anemii şi a deficitului de fier. Chiar dacă până în prezent s-a demonstrat că întârzierea procedurii poate preveni deficitul de fier, există şi păreri contrare. Astfel, unii medici susţin că întârzierea ar putea creşte riscul unui icter neonatal sau ar putea apărea alte probleme de sănătate.
Autor: Anca Murgoci
British Medical Journal susţine faptul că această întârziere a procedurii nu produce efecte adverse. De asemenea, deficitul de fier şi anemia sunt probleme importante care apar la copiii din toată lumea.
Cu ani în urmă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a retras recomandarea privind tăierea cât mai rapidă a cordonului ombilical. În multe ţări nu există reglementări clare cu privire la chestiunea discutată. În Marea Britanie, de exemplu, majoritatea spitalelor taie cordonul imediat după naştere.
S-a estimat că aproximativ 25% dintre copiii preşcolari suferă de anemie şi deficit de fier. Specialiştii spun că o soluţie simplă pentru această problemă ar fi pătrunderea unei mari cantităţi de sânge în organism, care poate fi obţinută de la placentă.
Experţii de la Universitatea din Umea din Suedia au studiat, la copiii care aveau patru luni, efectele întârzierii tăierii imediate a cordonului ombilical faţă de cei cărora procedura li se facea după câteva minute. Studiul a inclus 400 de copii născuţi la timp. S-a demonstrat că cei cărora li se aplica procedura dupa trei minute, aveau nivelul mai bun de fier şi nu sufereau de anemie. Conform http://www.bbc.co.uk, copiii care rămân conectaţi la placentă câteva minute după naştere, au un nivel al fierului cu 35% mai ridicat decât ceilalţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News