Volumul tăierilor ilegale în pădurile de stat a scăzut cu aproape 20% în primul semestrul al anului.
Volumul tăierilor ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a scăzut cu aproape 20% în primul semestrul al anului, ajungând la 15.623 de metri cubi, faţă de 19.450 de metri cubi în perioada similară din 2017, arată datele publicate joi de companie.
Conform centralizării Romsilva, cuantumul total al pagubelor provenite din tăieri ilegale şi păşunat abuziv se ridică la 6,974 milioane lei. În perioada analizată au fost constatate 813 infracţiuni silvice, dintre acestea fiind soluţionate până în prezent 15. Totodată, au fost constatate 6.118 de contravenţii silvice, valoarea totală a amenzilor fiind de 12,892 milioane de lei, fiind confiscaţi şi 8.166 de metri cubi de lemn.
"Pentru a preveni tăierile ilegale, angajaţii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva au efectuat în total, în primele şase luni, 45.862 de acţiuni de control la circulaţia materialului lemnos, din care 8.899 au fost efectuate împreună cu Poliţia Română. De asemenea, au fost efectuate alte 113 controale la instalaţiile de debitat masă lemnoasă, 73 fiind efectuate împreună cu poliţişti, în baza protocoalelor de colaborare", se arată în comunicatul citat.
Pe de altă parte, numărul agresiunilor asupra personalului silvic ce asigură paza pădurilor se menţine la un nivel ridicat, 20 de angajaţi ai Romsilva fiind agresaţi în primele şase luni ale anului, opt având nevoie de îngrijiri medicale. "Îngrijorător este faptul că, pentru prima oară, s-au înregistrat cazuri în care grupuri infracţionale au acţionat premeditat împotriva personalului silvic, în judeţul Caraş - Severin trei angajaţi ai Romsilva fiind agresaţi şi apoi ameninţaţi de un grup specializat în furturi de material lemnos din zona Anina, iar în judeţul Suceava o proprietate a unui pădurar a fost incendiată de presupuşi infractori, cazurile fiind cercetate în prezent de organele de cercetare penală", menţionează Romsilva.
RNP - Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice pe baze contractuale pentru aproximativ un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu