Recenta declarație a președintelui Iohannis, prin care aduce la cunoștința opiniei publice că nu va numi un premier cercetat sau condamnat penal, marchează începutul campaniei electorale.
Mai mult decât atât, mesajul este menit să destabilizeze PSD, vrând să scadă încrederea votanților în partidul condus de Liviu Dragnea. Pe de altă parte, Iohannis transmite criptat nehotărâților să se mobilizeze cum au făcut-o la prezidențiale, la un „mai preferabil” vot anti-PSD. Asta în condițiile în care a văzut că PNL nu are nici oameni, nici mesaj pentru a-i da vreo speranță.
Anunțarea „crierilor eliminatorii” de către un președinte, care la rândul său este suspectat de fals în acte, infracțiune prin intermediul căreia și-ar fi însușit o casă, denotă în primul rând o lipsă de respect față de cei care urmează să-și exercite votul peste nouă săptămâni. Cunoscând faptul că de la vârful PSD, atât Liviu Dragnea, cât și Victor Ponta s-ar încadra în criteriile sale „eliminatorii” președintele României încalcă flagrant Constituția spunând: „aveți grijă cu cine votați, pentru că dacă nu se va încadra în criteriile mele, nu voi băga votul vostru în seamă”.
Acest mesaj dur, făcut și mai credibil prin sacrificarea lui Vasile Blaga, ar putea aduce în următoarea perioadă un val de arestări-cheie. Se va ajunge astfel ca la momentul desemnării unui premier de către o majoritate parlamentară, câștigătorii alegerilor să fie timorați în a mai propune și împinși să opteze pentru preferința președintelui. Mascată sub forma: „răul cel mai mic” varianta guvernului Cioloș 2, ar putea părea pentru unii viabilă, dacă PSD și ALDE nu ar întruni împreună 50% plus 1 din voturi.
Chiar și în aceste condiții, punerea președintelui de-a curmezișul voturilor, ar crea un blocaj constituțional fără precedent. Deocamdată scopul lui fiind să erodeze din „ideea” de majoritate sigură, pe care sondajele de opinie o scot în relief. Trebuie ținut seama că, în cazul unei victorii la limită a PSD și ALDE, minoritățile naționale, altele decât cea maghiară (dar, de ce nu și aceasta?), vor merge cu noul guvern PSD.
În aceste condiții, Klaus Iohannis, care în decurs de o săptămână s-a lepădat de trei aliați strategici: Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga și, mai nou, Codruța Kovesi, va pregăti o mișcare surpriză, greu de intuit. Până una alta, nici președintele nu știe clar care este mutarea, sperând că soluția va veni de la sine, după ce va intimida PSD.
Prin acest joc strategic, împărțit în zvonistici și aruncarea peste bord a unei părți dintre cei care l-au adus la putere, K.Iohannis arată românilor, pe care îi invocă atât de des, că este dispus să facă orice pentru a obține al doilea mandat. Mai mult, președintele urmărește să le supraviețuiască în funcție celor care în 2019 i-ar putea crea probleme, în cazul în care ar redeveni simplu cetățean. Până atunci, el duce o foarte interesantă luptă pe două fronturi, nedorindu-și o majoritate politică stabilă, adică un guvern care nu l-ar menaja politic, numit până în 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News