Taiwanul se confruntă cu îngrijorări referitoare la capacitatea forțelor sale militare de a lupta în cazul unei invazii chineze.
Pregătirea pentru o potențială acțiune militară a Chinei este o perspectivă care planează asupra Taiwanului de când guvernul său a fugit pe insulă la sfârșitul Războiului Civil Chinez în 1949. Au existat trei întâlniri apropiate între anii 1950 și 1990, iar acum pare să existe un alt motiv de îngrijorare, în timp ce Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) finalizează o campanie ambițioasă de modernizare militară.
Într-o carte albă publicată recent, Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a declarat că PLA a dezvoltat capacitatea de a bloca aeroporturile și porturile majore din Taiwan, în timp ce Pentagonul a spus că va avea capacitatea de a „constrânge conducerea Taiwanului la masa de negocieri” până în 2027.
De la preluarea mandatului în 2016, președintele Tsai Ing-wen s-a concentrat pe îmbunătățirea capacităților forțelor armate și a inițiat o campanie extinsă de cumpărare de arme din Statele Unite, pe măsură ce relația guvernului cu Beijingul s-a stricat. În august, administrația președintelui american Joe Biden a aprobat prima vânzare de arme către Taiwan din mandatul său, după ce predecesorul Donald Trump a aprobat vânzări de 5,1 miliarde de dolari în 2020.
Ministerul taiwanez al Apărării solicită acum 9 miliarde de dolari în plus în următorii cinci ani pentru a îmbunătăți apărarea Taiwanului. Banii ar fi un stimulent la bugetul actual deja crescut.
Pe măsură ce perspectivele privitoare la regiune devin tot mai întunecate, Taiwanul trebuie să ia în calcul și pregătirea personalului pentru o eventuală invazie.
Majoritatea cetățenilor de sex masculin trebuie să finalizeze serviciul național militar, care ar trebui, teoretic, să-i pregătească pentru a suplimenta armata profesionistă, plafonată la aproximativ 188.000 de indivizi și cu capacitate de creștere la 215.000 dacă contractanții civili și stagiarii sunt luați în considerare.
Cu toate acestea, Taiwanul se confruntă cu întrebări referitoare la capacitatea efectivelor de luptă și dacă există un sistem adecvat pentru a le supraveghea dacă ar fi mobilizate într-un scenariu de război.
După finalizarea serviciului militar, care a fost redus la patru luni față de un an cât era în urmă cu aproximativ un deceniu, majoritatea rezerviștilor trebuie să se întoarcă în cazărmi pentru aproximativ o săptămână de formare, în două rânduri separate, pentru a-și perfecționa abilitățile, scrie AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu