Taiwan solicită reducerea „aventurismului militar” chinez, în timp ce Xi Jinping spune că reunificarea e și o aspirație a taiwanezilor

Tatonări între China și Taiwan. Statul insular solicită reducerea „aventurismului militar” chinez / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Tatonări între China și Taiwan. Statul insular solicită reducerea „aventurismului militar” chinez / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

China a crescut presiunea militară și diplomatică pe Taiwan pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate.

Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului, a cerut Chinei să-și reducă „aventurismul militar”, pe măsură ce tensiunile dintre cele două părți ating cel mai înalt nivel din ultimii ani.

Beijingul a intensificat presiunea militară și diplomatică asupra Taiwanului de când Tsai Ing-wen a venit la putere în 2016, deoarece ea respinge poziția conform căreia insula este teritoriu chinez. China susține că Taiwanul e propriul său teritoriu și a crescut presiunea militară și diplomatică în ultimii doi ani pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate.

„Trebuie să reamintim autorităților de la Beijing să nu judece greșit situația și să reducă ‘aventurismul militar’”, a spus Tsai în discursul său de Anul Nou.

Incursiuni ale avioanelor Chinei

Avioanele de război chineze au făcut numeroase incursiuni în zona de apărare aeriană a Taiwanului în ultimele luni.

„Folosirea mijloacelor militare nu este o opțiune pentru rezolvarea diferențelor dintre cele două părți”, a precizat Tsai Ing-wen.

Ea a spus că, pentru a reduce tensiunea în regiune, atât Taipei, cât și Beijing trebuie să „lucreze din greu pentru a avea grijă de mijloacele de trai ale oamenilor și pentru a calma inimile acestora” pentru a găsi împreună soluții pașnice la probleme.

Xi Jinping își dorește reunificarea cu Taiwanul

În discursul său de Anul Nou, președintele Chinei Xi Jinping a declarat că „reunificarea completă a patriei noastre este o aspirație împărtășită de oameni” atât în China, cât și în Taiwan.

Sâmbătă, după discursul lui Tsai, Zhu Fenglian, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Afaceri al Taiwanului din Beijing, a declarat: „Suntem dispuși să luptăm pentru perspectiva reunificării pașnice.

„Dar dacă forțele separatiste ale „independenței Taiwanului” continuă să provoace și să constrângă, sau chiar să treacă orice linie roșie, va trebui să luăm măsuri decisive.”

Căutarea independenței nu va face decât să arunce Taiwanul într-o „prăpastie profundă” și să provoace o „catastrofă profundă”, a adăugat Zhu.

În octombrie anul trecut, Ministerul Apărării din Taiwan a avertizat că tensiunile militare cu China au fost cele mai mari din ultimele patru decenii, după ce un număr record de avioane chineze au intrat în zona sa de apărare aeriană, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel