Lai Ching-te, considerat un pericol de China, noul președinte al Taiwanului. Japonia, prima ţară care transmite felicitări. Mesaj şi de la vârful UE

Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

 Lai Ching-te, candidat din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), a câştigat alegerile prezidenţiale.

Alegeri prezidentiale 2024

Update: Uniunea Europeană a salutat desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi legislative în Taiwan şi i-a felicitat într-un comunicat pe "toţi alegătorii care au participat la acest exerciţiu democratic", fără a-l menţiona însă pe preşedintele ales Lai Ching-te, transmite France Presse.

UE rămâne preocupată de tensiunile tot mai mari din strâmtoarea Taiwan şi se opune oricărei încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul, se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. UE subliniază că pacea şi stabilitatea în strâmtoare sunt esenţiale pentru securitatea şi prosperitatea în regiune şi în lume.

Update:  Japonia este prima ţară care transmite felicitări noului preşedinte al Taiwanului şi doreşte implementarea lină a rezultatului alegerilor. 

"Ne aşteptăm ca problema Taiwanului să fie rezolvată în mod paşnic, prin dialog, contribuind astfel la pacea şi stabilitatea din regiune. Pentru Japonia, Taiwan este un partener crucial şi un prieten important, cu care împarte valori fundamentale şi cu care se bucură de relaţii economice strânse", a transmis ministrul de Externe al Japoniei, Yoko Kamikawa, conform Reuters. 

UPDATE: Vicepreşedintele în exerciţiu al Taiwanului, Lai Ching-te, candidat la preşedinţie din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale, obţinând 40,2% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea sufragiilor în 98% din secţiile de votare, transmite France Presse, citată de Agerpres.

Principalul său adversar, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani, candidat din partea Kuomintang (KMT), care pledează pentru legături mai strânse cu Beijingul, a obţinut 33,4% din voturi, potrivit acestei numărători a Comisiei Electorale Centrale.

Mai devreme în cursul serii, el şi-a recunoscut înfrângerea în faţa susţinătorilor săi: "Respect decizia finală a poporului taiwanez" şi "Îi felicit pe Lai Ching-te şi Hsiao Bi-khim (colistiera sa) pentru alegerea lor şi sper că nu vor dezamăgi aşteptările poporului taiwanez".

Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a fost descris de Beijing ca fiind un "pericol grav", deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă. China, care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, a făcut apel la alegători să facă "alegerea corectă", armata sa promiţând să "zdrobească" orice dorinţă de "independenţă".

Cel de-al treilea candidat, Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, din partea micului Partid Popular din Taiwan (TPP) şi care se prezintă ca fiind anti-sistem, s-a clasat pe locul al treilea cu 26,4%. Şi el şi-a recunoscut înfrângerea.

Taiwanezii au votat, de asemenea, pentru reînnoirea celor 113 locuri din Parlament, unde DPP ar putea pierde majoritatea.

În cele aproximativ 18.000 de secţii de votare, fiecare buletin de vot a fost ţinut sus şi citit cu voce tare de către persoanele responsabile de numărare - un proces deschis publicului - înainte de a fi înregistrat. Scrutinul s-a încheiat la ora 16:00 (08:00 GMT) în acest teritoriu cu 23 de milioane de locuitori situat la 180 de kilometri de coasta chineză şi considerat un model de democraţie în Asia. 


UPDATE: Lai Ching-te
, candidatul la alegerile prezidențiale din partea partidului de guvernământ din Taiwan, conduce după numărarea parțială a voturilo, ceea ce ar putea duce la câștigarea unor alegeri pe care China le-a prezentat ca o alegere între război și pace, scrie Reuters.

Lai, vicepreședinte al Taiwanului, a ajuns la peste trei milioane de voturi la începutul serii, după închiderea urnelor la ora 16.00 (08.00 GMT), potrivit unei numărători efectuate de presa taiwaneză, ceea ce îl plasează confortabil în fața celor doi rivali ai săi, deși niciun partid nu și-a recunoscut sau revendicat victoria.

Partidul său, Partidul Democrat Progresist, care susține identitatea separată a Taiwanului și respinge pretențiile teritoriale ale Chinei, dorește să obțină un al treilea mandat, un lucru fără precedent în cadrul actualului sistem electoral din Taiwan.

În numărătoarea curentă a voturilor raportată de mass-media din Taiwan, Hou se afla pe locul al doilea, cu aproximativ 2,7 milioane de voturi, în timp ce Ko avea puțin peste două milioane.

Lai, considerat de Chin drept un separatist periculos

În perioada premergătoare alegerilor, China l-a denunțat în mod repetat pe Lai ca fiind un separatist periculos și a respins apelurile sale repetate la negocieri. Lai afirmă că se angajează să mențină pacea în strâmtoarea Taiwan și să consolideze apărarea insulei.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat sâmbătă dimineață că a observat din nou baloane chinezești care au traversat strâmtoarea sensibilă, unul dintre acestea zburând chiar deasupra Taiwanului. Ministerul a denunțat valul de baloane raportate deasupra strâmtorii în ultima lună drept război psihologic și o amenințare la adresa siguranței aviației.

_________________________________________________________________________________

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8:00 (00:00 GMT) şi se vor închide la 16:00 p.m. (08:00 GMT), rezultatele fiind aşteptate în cursul serii. Pe această insulă cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori situată la 180 de kilometri de coasta chineză, considerată un model de democraţie în Asia, alegerile sunt organizate într-un singur tur.

Cei trei candidați

Favoritul scrutinului este vicepreşedintele Lai Ching-te din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), considerat de Beijing drept "un pericol grav", deoarece este pe aceeaşi linie cu preşedintele în funcţie, Tsai Ing-wen, care susţine că insula este, de facto, independentă, scrie AFP, citată de Agerpres.

După alegerile din 2016, China a întrerupt orice comunicare la nivel înalt cu Taiwan, pe care îl consideră una dintre provinciile sale.

Contracandidatul său, Hou Yu-ih din partea Kuomintang (KMT), principalul partid de opoziţie, pledează pentru o apropiere de Beijing.

Al treilea candidat, Ko Wen-je, din partea micii formaţiuni Partid Popular din Taiwan (TPP), se prezintă ca fiind anti-establishment.

Vineri seara, cei trei candidaţi au avut ultimele mitinguri de campanie în faţa a zeci de mii de oameni, pe această insulă unde rata de participare la alegerile prezidenţiale din 2020 a fost aproape de 75%.

Pesiune diplomatică şi militară

Întreaga săptămâna, Beijingul şi-a crescut presiunea diplomatică şi militară. Joi, cinci baloane chineze au traversat din nou linia mediană care separă insula autonomă de China, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, care a observat, de asemenea, zece avioane şi şase nave de război.

Beijingul le-a cerut alegătorilor taiwanezi să facă "alegerea corectă", iar armata chineză a promis că va "zdrobi" orice încercare de "independenţă" în Taiwan.

"Sincer, Beijingul ar trebui să înceteze să se amestece în alegerile din alte ţări şi să şi le organizeze pe ale sale", a declarat ministrul de externe taiwanez Joseph Wu.

Lai Ching-te a denunţat "principiul chinez al unei singure Chine"."Pace fără suveranitate este la fel ca în Hong Kong", a avertizat candidatul.

Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al insulei, iar Washingtonul intenţionează să trimită o "delegaţie informală" la Taipei după vot.

Alegeri parlamentare

Taiwanezii votează, de asemenea, pentru reînnoirea Parlamentului, unde DPP ar putea să îşi piardă majoritatea.

Potrivit lui Mathieu Duchâtel, directorul programului Asia din cadrul Institutului Montaigne, "dacă DPP câştigă preşedinţia, dar fără o majoritate parlamentară, aceasta ar limita amploarea înfrângerii pentru Beijing"."Acest lucru ar deschide Chinei posibilitatea unei strategii de influenţă care să vizeze Parlamentul pentru a neutraliza DPP cu obiectivul de a convinge populaţia taiwaneză că sistemul democratic nu funcţionează", adaugă el."Dar reduce şi riscul unui conflict puternic în strâmtoare, prin crearea unei forme de echilibru".

Un astfel de conflict ar fi dezastruos pentru economie. Insula furnizează 70% din semiconductorii planetei, iar peste 50% din containerele transportate în întreaga lume trec prin Strâmtoarea Taiwan.

După cum notează Marc Julienne din cadrul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), "chiar dacă KMT va ajunge la putere, nu sunt sigur că putem spune că este o victorie pentru China". În cele din urmă,"taiwanezii sunt cei care îşi aleg preşedintele, vicepreşedintele şi Parlamentul, aşa că va fi o victorie pentru Taiwan, orice s-ar întâmpla". 

Vezi și: Şeful diplomaţiei americane cere ajutorul Beijingului pentru "menţinerea păcii şi stabilităţii în Taiwan"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel