Taiwanul se închide din cauza Taifunului Krathon care aduce ploi torențiale

Sursa foto: Captura Zoom Earth
Sursa foto: Captura Zoom Earth

Taiwanul a închis școli, piețele financiare și a anulat zboruri în așteptarea Taifunului Krathon. Deși furtuna a slăbit, rămâne o amenințare pentru sudul insulei, unde se află orașul Kaohsiung. O persoană a murit, iar 70 au fost rănite, în timp ce peste 10.000 de oameni au fost evacuați. Autoritățile au luat măsuri de precauție, având în vedere riscurile generate de furtuna puternică, informează Reuters.

Taiwanul a luat măsuri de urgență miercuri, suspendând sute de zboruri și închizând școli, birouri și piețele financiare, în așteptarea sosirii Taifunului Krathon, care, deși a slăbit în intensitate, a provocat deja moartea unei persoane și ploi torențiale în sudul insulei. Orașul-port cheie Kaohsiung, situat în calea furtunii, a avertizat locuitorii să rămână acasă și să evite mările, râurile și munții, amintind de devastatorul Taifun Thelma din 1977, care a ucis 37 de oameni și a distrus orașul cu 2,7 milioane de locuitori.

Deși Krathon a slăbit, prognozele meteo avertizează că furtuna rămâne periculoasă, aducând valuri puternice, vânturi și ploi intense pe măsură ce se apropie de coasta Taiwanului. Primarul din Kaohsiung, Chen Chi-mai, a declarat că, deși furtuna își va pierde din putere după ce va atinge uscatul, vânturile și ploile intense vor continua să reprezinte o amenințare.

"Deși intensitatea va scădea odată cu atingerea uscatului, dacă furtuna se va deplasa spre nord, vânturile se vor intensifica din nou, ceea ce va menține amenințarea pentru Kaohsiung", a precizat primarul.

După ce va lovi uscatul, furtuna ar putea fi retrogradată la statutul de depresie tropicală și să se disipeze, un fenomen rar întâlnit în Taiwan, ultima dată având loc în 2001, când taifunul Trami a provocat inundații masive. Pompierii au raportat deja o victimă în regiunea Hualien – un bărbat în vârstă care a căzut dintr-un copac. De asemenea, două persoane sunt dispărute și 70 au fost rănite.

Toate orașele și districtele din insulă au declarat zi liberă, au închis piețele financiare și au anulat zborurile interne și 246 de zboruri internaționale. Peste 10.000 de persoane au fost evacuate, în special în sudul și estul insulei. În capitala Taipei, centrele comerciale și magazinele au rămas deschise, ploile fiind așteptate mai târziu în cursul zilei.

De obicei, taifunurile lovesc coasta estică montană a Taiwanului, dar Krathon urmează să atingă vestul plat al insulei, între orașele Kaohsiung și Tainan, înainte de a se deplasa spre nord-est, spre Taipei.

Ministerul Apărării din Taiwan a pus la dispoziție peste 38.000 de soldați pentru a interveni în caz de necesitate. Trenurile de mare viteză care leagă nordul de sudul insulei au rămas funcționale, dar cu servicii reduse. Compania TSMC, cel mai mare producător de semiconductori din lume și furnizor important pentru Apple și Nvidia, a declarat că nu se așteaptă ca taifunul să aibă un impact semnificativ asupra operațiunilor sale, majoritatea fabricilor fiind situate în orașul Tainan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel